Strömmande video

9 tips för när video på webben hackar

      2 kommentarer till 9 tips för när video på webben hackar

Idag är det väldigt populärt att titta på strömmande video på webben. YouTube är omåttligt populär, och så även TV-kanalernas så kallade Play-kanaler. Men det finns också flera filmtjänster som låter dig kolla på film och TV via strömmande tjänster; exempelvis Headweb, Netflix, Filmnet och Viaplay. Vad gör du om videon hackar eller laggar?

Många av oss tittar ofta på strömmande video på webben, allt från roliga videoklipp till TV-program och långfilmer. Med ett schysst bredband fungerar det här som regel väldigt bra. Men det händer att videon låser sig eller hackar, och det är givetvis frustrerande.

I den här artikeln ger vi dig flera tips på vad du kan göra när strömmande video börjar hacka!

1. Kontrollera datorns prestanda

Med hjälv av Aktivitetshanteraren tar du enkelt reda på vilka program som körs för tillfället, och hur mycket prestanda de tar av datorn. Om du har igång ett program som av någon anledning tar äldigt mycket processorkraft (eller förbrukar mycket internminne) kan det absolut påverka prestandan på din webbläsare och därmed tjänsten för strömmande video. Du startar Aktivitetshanteraren genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja i menyn.

2. Stäng av andra program

Det här tipset hänger delvis ihop med det första. Om program käkar en massa prestanda ska du stänga av dem. Men det finns också skäl till att stänga av program som kanske inte verkar ta datorkraft. Se framför allt till att stänga av alla program och verktyg som arbetar över Internet. Kör du till exempel uTorrent och laddar ner eller delar ut filer så kommer det att påverka. Alla Internetrelaterade program och verktyg tar bredband och försämrar därmed webbläsarens möjlighet.

Video på webben hackar, starta om router

3. Starta om modem och router

Ett standardtips som förvånansvärt ofta kan hjälpa. Både modem och routrar innehåller små datorer, och du är säkert bekant med faktumet att datorer kan strula… Har du exempelvis ADSL- eller VDSL-uppkoppling skadar det inte att starta om modemet då och då.

Ett tips för dig som har router och modem stående på en avskild plats, är att skaffa en timer till dem – alltså en sådan dosa du sätter i vägguttaget för att vanligtvis kontrollera när lampor ska tändas och släckas. Ställ in timern på att alltid vara aktiv, bortsett från fem minuter vid 4:00 på morgonen (eller någon annan tidpunkt då du aldrig använder Internet). Då kommer de per automatik starta om en gång per dygn.

4. Stäng ner andra datorer och enheter

Om du har flera datorer i hushållet och en trådlös router, är det vanligt att glömma bort att det någonstans i hemmet står en dator som håller utnyttjar bredband. Idag är det också vanligt att vi kopplar upp andra enheter till vårt WiFi-nät; smartphones, surfplattor och så vidare. Om dessa håller på att genomföra säkerhetskopiering eller uppgraderingar av tunga appar, så förbrukar de bandbredd du behöver till din videotjänst.

Bredbandskollen

5. Testa din uppkoppling

Du kan enkelt ta reda på hur bra din uppkoppling till Internet är, genom att använda tjänsten Bredbandskollen. Den låter dig köra ett verktyg direkt via din webbläsare, som tester bandbredden både upp- och nedströms. Det här är bra att testa om du har provat ovan tips men de inte löst problemet. Kanske har du helt enkelt inte tillräckligt med bredband för att kunna strömma video effektivt? Ger Bredbandskollen ett dåligt resultat kan problemet faktiskt ligga hos din Internetoperatör.

6. Starta om och fixa webbläsaren

Det låter kanske banalt att ge ett tips om att starta om webbläsaren. Men faktum är att en del webbläsare käkar upp rätt mycket minne och inte heller frigör minne efter att du släcker ner fönster och flikar. Se till att du inte har en massa flikar uppe, utan bara själva videofönstret.

Uppdatera webbläsaren till senaste versionen. Firefox har historiskt sett varit väldigt dåligt på att frigöra minne som inte längre används, så kör du en gammal version bör du absolut uppgradera. Det gäller även andra webbläsare. Passa även på att uppdatera tilläggen för att visa videoklipp – framför allt Adobe Flash och Microsoft Silverlight.

7. Ändra upplösning på videon

De flesta tjänster för att strömma video låter dig välja mellan olika upplösningar; exempelvis standard och hög upplösning (HD-video). Hackar videon, och framför allt om du inte har så snabbt bredband, bör du testa att sänka upplösningen.

8. För dig med mobilt bredband

Surfar du via mobilt bredband, varierar hastigheten enormt beroende på var du befinner dig. Det finns en hel del tips om hur du kan förbättra hastigheten på ditt mobila bredband. Tänk på att du mottagningen blir sämre ju fler väggar och tak som finns mellan dig och utomhus. Ju närmare ett fönster du har antennen (den sitter inbyggd i modemet om du inte köpt till en extern) för ditt mobila bredband, desto bättre. Här kan du läsa fler tips om hur du får ditt mobila bredband att gå snabbare.

9. Avancerade tips: Konfiguera din router

Slutligen finns det en del tricks och tips för dig som vill prova mer avancerade saker. Du kan få bättre prestanda genom att konfigurera din router. Om du till exempel har en router som klarar dual band, det vill säga anslutningar via både 2,4 GHz och 5 GHz, kan du skapa ett specifikt trådlöst nätverk för 5 GHz-bandet då detta passar bättre för strömmande video. Hos PC Magazine hittar du avancerade tips.

Taggar: video, strömmande video, YouTube, Headweb, Viaplay, Filmnet, Netflix, Play (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “9 tips för när video på webben hackar

  1. Tim

    Sen finns det ju program som själva orsakar problemen. När jag installerade Voddler för ett par år sen, började min uppkoppling dö med korta mellanrum. Det tog tid att hitta problemet, men det berodde i alla fall på att programmet skickade “kontrollsignaler” hela tiden som korkade igen routern gång på gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *