Vilken webbläsare ska du välja idag?

Det händer just nu mycket bland de stora webbläsarna. Internet Explorer 9 och Firefox 4 kommer att lanseras inom kort, och Google Chrome kom nyss i version 10. Men vilken av webbläsarna ska du välja? Kom gärna med dina egna åsikter!

Igår lanserades Google Chrome 10, en uppdatering av webbläsaren som bland annat har en trimmad Javascript-motor. Enligt Google själva ska den nya motorn vara upp till 66 procent snabbare.

Microsoft har kommer att lansera den efterlängtade Internet Explorer 9 den 14 mars, det vill säga på måndag. Och Mozlla är i sin tur på gång att släppa Firefox 4, en version som varit väldigt försenat mycket på grund av buggar.

firefox-4-rc

Firefox 4 kom idag i en så kallad Release Candidate-version (RC), vilket innebär att Mozilla inte kommer att tillföra några nya funktioner. Det enda man riktar in sig på nu är att fixa eventuella buggar, innan man släpper den färdiga versionen.

Javascript-motor och hårdvaruaccelererad grafik

Gemensamt för såväl Internet Explorer 9, Firefox 4 och Google Chrome är att de har snabbare Javascript-motorer. Just Javascript är något som används flitigt på webbsajter idag. Speciellt webbapplikationer, såsom e-posttjänster och dylikt, kör mycket skript. En snabbare motor gör att webbsidorna kan fungera snabbare.

chrome-10

Vidare har alla tre webbläsarna så kallad hårdvaruaccelererad grafik. Det innebär att programmen använder sig av grafikkortets processorer för att rendera grafik, vilket förbättrar prestandan på grafiktunga webbsajter.

Opera, den bortglömda webbläsaren

I skuggan av de tre stora applikationerna finns norskutvecklade Opera. Tyvärr glöms ofta Opera bort, trots att det ären väldigt bra webbläsare. Många gånger har Opera varit först ut med funktioner, som de andra sedan plockat upp.

Opera kom nyligen i version 11, som är en snabb webbläsare med massor av smarta finesser. Om du inte testat Opera, tycker jag att du ska ge det en chans. Kanske gillar du den – kanske inte.

Vilken webbläsare ska du välja?

Valet av webbläsare är i mångt och mycket en smaksak. Personligen kör jag sedan ett bra tag Google Chrome som mitt förstahandsval och jag brukar även använda Internet Explorer 9.

Förr använde jag uteslutande Firefox, men när Chrome blev av med barnsjukdomarna insåg jag att programmet var många gånger snabare och mycket mer stabil än Firefox 3. Idag kör jag i stort sett aldrig Firefox, utom när jag testat Firefox 4. Jag kan dock inte påstå att den nya versionen har imponerat på mig. Firefox 4 är visserligen mycket bättre än Firefox 3, men jag tycker inte den räcker upp till varken Google Chrome 10 eller Internet Explorer 9.

Det som talade för Firefox förut var alla de tillägg som fanns. Numera finns så gott som alla populära tillägg även för Google Chrome, varför det inte längre är ett argument att köra Firefox.

Vad använder du för webbläsare, och varför? Skriv gärna en kommentar här nedan!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Firefox, Chrome, Internet Explorer, webbläsare, webläsare, browser, Google Chrome, Google, Mozilla, Microsoft (Intressant?)

38 Replies to “Vilken webbläsare ska du välja idag?”

 1. Jag installerade idag IE9, den färdiga versionen för W7-64bit. Det var rena katastrofen. På en halvtimme krachade den ca 15 gånger.
  Jag har ganska dålig internet hastighet just nu och märkte då att det
  inte går att skrolla ner på en webbsida förrän reklam och allt är nerladdat.
  Efter denna lilla test återgick jag till Chrome.

 2. Jag använder Opera. Det enda jag saknar är att kunna använda Tor, på det sätt som Firefox erbjuder via sin webbläsare.

 3. Hej!
  Har använt både IE.9.0 beta och RC.även Mozilla Firefox 3615 (den senaste) + Firefox 4.0 beta12(den senaste) tycker att dom funkat ganska bra,har även gillat IE9.0 RC ganska mycket,men började prova Google Crome 9 numera 10 och denna webbläsare verkar ju fungera “kanonbra” och då även mycket snabb och bra på flash mm. så den får bli min favorit så länge,men jag kommer att uppdatera och testa den färdiga versionen av Mozilla Firefox 4.0 +IE 9.0 i testsyfte,vi får se vad som händer framöver.

  PS.Kör OP Windows 7 Ultimate SP1

  Mvh.
  crille53

 4. Jag har serdan en tid använd Google Crome, men efter den senaste uppdatering till nu i veckan, uppstod ett problem, när jag ska bifoga en fil i min Webbmail.(One.com) krascher hela webbmailen på direkten. Detta har aldrig hänt tidigare, jag har kontaktat supporten, så jag hoippas på en lösning. Lite tråkigt är det för cromee är kanon annars.

 5. Google Chrome som förstahandsval. Men tyvär finns det vissa program som bara funkar med IE, så jag kör 8:an någon gång ibland.

 6. Hej jag avänder intenet explorer 8 och jag har testat betan på 9 och jag kommer att köra
  9 när dom släpper den på måndag.Har även kört firefox3 som jag tycker är lite säkrare än internet explorer 8 men jag tycker den är rörig har kört opera men den stöder inte allt
  tex.Bank ID chrome har jag kört dock inte den nya så får se vilken jag tar men det lutar starkt åt internet explorer 9.Häls/Nisse Umeå..Tack för ett mycket bra nyhets brev

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*