Så uppgraderar du från Windows XP till Windows 7

Windows 7 är operativsystemet du ska skaffa om du fortfarande använder Windows XP. Men hur gör du för att uppgradera från XP till Windows 7? Det får du lära dig i den här enkla guiden!

För dig som kör Windows Vista går det att köpa uppgraderingar från Vista till Windows 7 till ett lägre pris än vad Windows 7 kostar i fullversion. Tyvärr finns det inga uppgraderingar från XP till nya Windows 7.

Jag har pratat med Microsoft om detta, och de förklarade att skälet är att systemen skiljer sig så pass mycket åt att det hade uppstått stora problem. Det hade helt enkelt blivit mycket tekniska problem att göra ett uppgraderingsverktyg som gör om XP till Windows 7.

Det betyder dock inte att det är speciellt svårt att uppgradera din dator från Windows XP till nya Windows 7. Däremot betyder det att du måste göra en ren installation. Det betyder att dina program, inställningar och allt sådant kommer att försvinna från operativsystemet.

Windows 7 - uppgradera från XP

Gör en backup enkelt

Vad som inte kommer att försvinna är dina filer. Dessa kommer installationsprogrammet att spara ner i en mapp som kallas windows-old. Det förutsätter så klart att du inte formaterar hårddisken under installationsprocessen. Gör du det kommer allt på hårddisken att försvinna innan installationen av Windows 7 sätter igång.

Oavsett hur du gör ska du ta en rejäl säkerhetskopia av alla dina viktiga filer innan du påbörjar installationen. Ett bra tips är att använda dig av Microsofts programvara Windows Filöverföring (Windows Easy Transfer Wizard). Det är ett gratisprogram som är till för att flytta filer från en Windowsinstallation till en annan.

I grund och botten handlar det om att du gör en säkerhetskopia av dina viktiga filer, och sedan hjälper verktyget dig att återställa dessa filer när du är klar med din installation av Windows 7. I Vista ingår Windows Filöverföring, men om du kör XP behöver du ladda ner programmet från Microsofts hemsida. Du kan säkerhetskopiera till CD/DVD-skivor, USB-minne eller en extern hårddisk.

Starta installationen

Lägg i installationsskivan för Windows 7 och starta om datorn, så att den startar från skivan. Då kommer installationsprogrammet automatiskt att gå igång. Jag har genom åren kört alla de olika varianterna av installationsprogram för Windows, och jag kan utan tvivel säga att Windows 7 är det bästa hittills.

Det är väldigt enkelt att installera Windows 7 och dessutom tar det inte alls lång tid. Du behöver svara på några enkla frågor under processen, såsom att skriva in ditt användarnamn och dylikt. Det här behöver knappt förklaras – så simpelt är det. När installationen är klar startar datorn om och du kommer in i operativsystemet.

På de datorer jag har installerat Windows 7 har jag bara stött på problem en gång, och det var att det inte hittades några drivrutiner till det väldigt gamla ljudkort som satt i en av datorerna. Detta löstes dock enkelt genom att besöka datortillverkarens supportsajt, där jag lokaliserade och laddade ner drivrutinerna för Windows XP – det var den senaste versionen, eftersom det som sagt var ett gammalt ljudkort. Dessa drivrutiner fungerade utan problem.

Återställ din backup

När du väl är inne i Windows 7 kan du återställa din backup på dina viktiga filer. Har du använt dig av Windows Filöverföring startar du detta genom att öppna startmenyn och i sökfältet skriva ”filöverföring”. Verktyget kommer att dyka upp bland sökresultaten.

Windows Filöverföring - Uppgradera från XP till Windows 7

Precis som när du använde programmet första gången är det bara att klicka dig igenom guiden för att återställa din data.

Välkommen till Windows 7!

Nu kommer allt vara klart och du har Windows 7 istället för gamla utgågna XP! Naturligtvis kommer det att kännas ovant i början, men jag kan garantera att du kommer att trivas efter att ha provat det ett tag. Windows 7 är faktiskt riktigt bra, speciellt när man jämför med Vista – som jag verkligen inte tyckte om.

Operativsystemet är snabbt och resurssnålt och rullar på lika bra som XP. I alla fall har det gjort det för mig, och då har jag installerat det på riktigt gamla och slöa datorer.

Taggar: Windows 7, Windows XP, uppgradering, uppdatering, Windows, Microsoft, operativsystem, OS, backup, säkerhetskopia, guide, installationsguide, installationshjälp, installation (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

9 comments on “Så uppgraderar du från Windows XP till Windows 7

 1. Redbull2080

  jag måste fråga min dator vill ej läsa windows 7 skivan pga att den e inte samma som windows xp 32 bitars och jag har 64 bits version av 7 hur ska jag lösa detta?!

 2. Magnus

  Jag har idag windows xp pro, och har köpt windows 7 idag.
  Jag skulle installera om datorn ikväll men skivan startas inte när jag startar om datorn.
  Vad är det för fel?
  Snälla hjälp mig

 3. Niklas

  Jag har själv uppgraderat från XP till Windows7. Jag har en SATA-disk 7200, som var uppdelad i en systempartition (200GB) och en filpartition (200GB). Efter installationen hittar den bara en C-partition som är på 179GB + en ytterligare recoverypartition på 7GB som är liten. Frågan är var de ytterligare dryga 200GB har tagit vägen.
  I diskhantereraren har jag försökt skanna disken, men den hittar inga “gömda” partitioner.

 4. chris ektjärn

  ursäkta en nybörjare.jag måste alltså köpa Windows 7 innan jag ändrar från xp till W 7??

 5. Vincent Tofte

  Tack för en mycket bra sida.
  Jag undrar om ni vet hur jag skall förfara för att lägga in W-7 när jag har blivit utsatt för en pirat-kopia, kan jag ändå spara mina filer eller skall jag göra en helt ny full installering av Windows 7.
  MVH. VT

 6. Ove Arvidsson

  Hej !
  Uppgradera från Windows XP till Windows 7
  var en jättebra sida. Jag har sedan det började skrivas om Windows 7 varit intresserad av att
  installera programet men tänkte att det är väl
  för svårt.Men med Eder sida vågar jag.
  MVH Ove !

 7. Christer Andersson

  Är en gammal XP andvändare och funderar på att skaffa Windows 7 men är fortfarande lite tveksam ?.
  Men med eran hjälp och detta forum så får jag en massa väldigt bra tips och information, fortsätt gärna med mer om Windows 7.
  Tacksam XP andvändare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *