Windows & hårdvara

Så hittar du rätt drivrutiner till din dator

Drivrutiner krävs för att hårdvaran i din dator ska fungera ihop med ditt operativsystem. Men det är tyvärr en vanlig källa till problem eftersom det inte alltid är lätt att hitta rätt drivrutin. Att dessutom hålla de uppdaterade kan vara lite omständligt. I den här artikeln får du tips!

Det kom en läsarfråga till TkJ från en användare i den äldre generationen (det är alltid kul när datorentusiaster i 80-årsåldern hör av sig efter att ha läst något jag skrivit), som handlade om ett problem med drivrutinerna till ett grafikkort.

Ett vanligt problem med drivrutiner uppstår när man av någon anledning har tvingats till att formatera hårddisken och installera om Windows. Om man inte har en backup på drivrutiner, vilket de flesta av oss inte tänker på, kan det bli lite jobbigt om Windows inte klarar av att hitta rätt drivrutin per automatik.

I senare versioner av Windows har den här biten blivit mycket bättre. Windows ansluter nu till Microsofts servrar för att ta reda på vilken drivrutin som passar, och den här databasen uppdateras kontinuerligt. Tidigare var Windows begränsat till en egen databas, som knappast hängde med när det kom ny hårdvara.

Läsaren har fått problem med att Windows använt sig av standarddrivrutinen “Videostyrenhet (VGA-kompatibel)”. Den kopplas in om ingen annan bra lösning hittas, och den här drivrutinen är inte mycket att hänga i julgranen om grafikkortet inte är tillverkat på stenåldern.

Program som uppdaterar drivrutiner

Det finns en rad olika programvaror i olika prislappar som är avsedda att uppdatera drivrutiner åt dig. Dessa program söker igenom din dator för att ta reda på vad du har för hårdvara installerad, och därefter jämför den de installerade drivrutinerna mot en databas med de aktuella.

Skulle du använda en felaktig eller gammal drivrutin låter programmen dig installera rätt. Ofta fungerar det här rätt bra, men det är inte alltid det går, helt enkelt på grund av att det inte går att hålla en databas med all hårdvara som någonsin tillverkats…

SlimDrivers hittar nya drivrutiner

Här nedan kommer en snabb lista över olika program som uppdaterar dina drivrutiner. Prisbilden varierar som sagt, det är rätt vanligt att de erbjuder en gratisversion som har begränsningar – som att man exempelvis inte automatiskt kan uppdatera, utan får ladda ner och installera drivrutinerna manuellt.

Vilket program du ska välja är rätt mycket smaksak. Jag ska erkänna att jag inte testat alla. SlimDrivers verkade rätt bra när jag provkörde det för ett bra tag sedan.

Vad är det för grafikkort eller annan hårdvara?

Om du vet vad det gäller för hårdvara, som i det här fallet är grafikkortet, känns det kanske onödigt att använda ett program för att skanna igenom alla drivrutiner. Då är det nog lättare att själv hämta hem rätt drivrutin.

Det här gör du enklast via tillverkarens hemsida. Här finns det som regel alltid en sajt med nerladdningsbara filer. Kolla under menyvalen Support, Downloads eller liknande. Sedan är det bara att söka eller bläddra fram till rätt filer.

Ladda ner drivrutin för grafikkort

Om du nu inte skulle vara säker på vilket grafikkort som sitter i datorn, något som inte alltid är naturligt att ha i bakhuvudet, går det att ta reda på med hjälp av gratisprogrammet SIW.

SIW är ett verktyg för att få reda på all information om din dator. Det talar helt enkelt om för dig vad det är för grafikkort och nätverkskort som sitter i burken, vilken version av Windows och BIOS du har, och så vidare. Programmet är nyttigt för systemadministratörer som vill bygga upp en databas av information om alla datorer på företaget, men det kommer också väl till hands för vanliga användare i sådana här fall.

När du tagit reda på vad det är för tillverkare och modell på grafikkortet, gör en googling för att hitta till tillverkarens hemsida. Därifrån klickar du dig vidare enligt ovan. Notera att du kommer att få upp massor av sökträffar till sajter, ofta betaltjänster, som erbjuder drivrutiner. Se till att du verkligen hamnar hos tillverkaren inte någon annanstans, så håll koll på domännamnet.

Om drivrutiner inte finns?

Har du uppgraderat Windows, är det faktiskt inte säkert att det finns fungerande drivrutiner för din hårdvara. Tillverkare har ingen större lust att lägga en massa pengar på att utveckla drivrutiner till alla produkter som gått ut sortimentet.

Det här är tyvärr rätt vanligt bland exempelvis skrivare och skannrar. Har du en skrivare med ett par år på nacken och byter din gamla dator med Windows XP till en nyare dator med Windows 7, är det inte säkert att du kan få igång enheten över huvud taget.

Vad du kan göra då är att prova en drivrutin till en nyare modell i skrivarserien. Har du skrivaren X10 kanske det finns drivrutiner till X11. Prova dem – det värsta som kan hända är att det fortfarande inte fungerar.

Du kan också prova någon av de standarddrivrutiner som finns; de brukar heta något med Generic eller Standard.

Ändra drivrutiner manuellt

För att manuellt ändra en drivrutin på det här sättet går du till Enhetshanteraren. Den når du via Kontrollpanelen > System och Säkerhet > System, eller så söker du bara efter “enhetshanteraren” via sökfältet i Startmenyn (gäller Vista och Windows 7, har du XP högerklickar du på Den här datorn, väljer Egenskaper och letar upp Enhetshanteraren i fönstret).

I Enhetshanteraren letar du upp den enhet vars drivrutin du vill ändra. Om du har strul med den, ligger den som Okänd enhet eller dylikt. Högerklicka på enheten och välj Uppdatera drivrutin.

Windows uppdatera drivrutin

I fönstret som öppnas klickar du “Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn”. Här kan du välja en specifik fil, alternativt klicka “Låt mig välja från en lista”. När du valt listan kan du kryssa bort “Visa kompatibel maskinvara” för att få fram alla befintliga drivrutiner. Härifrån är det sedan bara att prova sig fram.

Som redan sagts är Windows i nyare versioner rätt bra på att hitta rätt drivrutiner, så du kan använda Enhetshanteraren, välja Uppdatera drivrutin och sedan klicka på “Sök automatiskt” för att försöka hitta rätt.

Taggar: drivrutin, Windows, hårdvara, grafikkort, SIW, gratisprogram, drivers, drivrutiner (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Så hittar du rätt drivrutiner till din dator

  1. Ronnygustafsson

    Spybot och Iobit malware fighter varnar för Slimdrivers. Enligt Spybot är det en keylogger?Hur ska man veta om detta stämmer eller är en sk false positive?Ronny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *