Så undviker du de farliga webbsidorna

Farliga webbsidor har blivit ett stort problem inom säkerhet på Internet. Cyberkriminella och virusmakare använder sig väldigt mycket av webbsidor för att sprida sin farliga kod, och för att lura användare till att lämna ifrån sig personlig information. Läs det här för att undvika sidorna!

Vad är farliga webbsidor?

Det finns många olika former av farliga webbsidor. Begreppet är mest ett samlingsord för att beskriva de webbsidor som på något sätt försöker skada användare eller deras datorer. Det gör dem genom att exempelvis på något sätt få besökare att ladda ner smittad kod – virus, trojaner, avlyssningsprogram (keyloggers och dylikt).

Nerladdning och installation av farlig kod kan idag tyvärr ske automatiskt i bakgrunden, i och med att virustillverkare utnyttjar säkerhetshål som finns i webbläsare och tilläggsprogram i webbläsaren. Såväl Adobe Flash och Adobe Acrobat PDF Reader samt Apple QuickTime är några av de mer kända verktygen som visat sig ha säkerhetshål. QuickTime har av säkerhetsföretag utsetts till det värsta tillägget man kan ha.

Farliga webbsidor
image-959

Men cyberkriminella försöker även få dig som användare att ladda ner och själv installera programvaror som innehåller virus. Detta är en “bättre” lösning, eftersom det inte finns mycket i säkerhetsväg som kan stoppa felaktigt datoranvändare från användaren. Skärmsläckare, codecs, småspel och verktyg för att skapa serienummer (crackz, serialz) är omtyckta av virusmakare.

Det har också blivit populärt att utnyttja kända lanseringar av program och operativsystem. När Windows 7, i alla sina betaversioner, har presenterats, har det snabbt dykt upp virussmittade utgåvor på torrent-sajter.

Bortsett från farlig kod, så finns det som sagt andra former av farliga webbsidor. Ett är bedrägerisidor som på något sätt försöker lura dig till att lämna ifrån dig användarnamn, lösenord, VISA-kortsinformation och annat viktigt. Denna information sparas och säljs vidare på svarta marknaden. Var ytterst noga med var någonstans du lämnar ifrån dig denna information.

Tips: När du ombeds skriva in ditt kortnummer, kontrollera adressfältet i webbläsaren så att det verkligen står https:// istället för http:// före adressen. https betyder att anslutningen är krypterad och säker, och då är du ytterligare skyddad.

På nästa sida i den här artikeln får du veta hur du skaffar gratisprogram som hjälper dig att unvika farliga webbsidor.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Så undviker du de farliga webbsidorna

  1. lasse

    Hej,detta är väl helt ok,har en fråga,om jag redan har ett skydd för datorn är det då inte onödigt att installera ett gratisprogram??
    mvh
    lasse

  2. Pingback: Guide: Så undviker du de farliga webbsidorna | Gratisprogram - hundratals tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *