Trimma ditt trådlösa nätverk i hemmet

De flesta av oss har idag ett trådlöst nätverk i hemmet, men för det mesta brukar man bara plugga in en WiFi-router jämte ADSL-modemet – eller vad du nu har för någon uppkoppling. Med relativt små medel kan du klart förbättra prestandan.

IDG har publicerat en artikel som går igenom 10 sätt för att trimma ditt trådlösa nätverk. Här får du lära dig flera knep som du kan göra, eller som du bör tänka på, när du sätter upp ditt WiFi-nät. Och du behöver definitivt inte vara tekniskt proffs för att lyckas.

Som skribenten Mikael Söderlind påpekar i början av artikeln är den vanligaste förklaringen till slöa uppkopplingar som ofta avbryts, att det finns något som stör signalen. Det här kan vara allt från väggar till andra tekniska prylar. Ta med detta i beräkningen när du placerar ut din trådlösa router så kan du öka hastigheten avsevärt.

snabbare-tradlost-natverkFörbättra signalen

Exempel på teknik som skapar störande signaler är mikrovågsugnar, trådlösa telefoner (DECT-modeller), babymonitorer och liknande. Det kan således vara värt att placera om dessa prylar så att de inte hamnar mitt mellan din router och din dator. Tänk också på var du ställer din router. Om den har externa antenner kan du påverka prestandan genom att rikta dessa.

Ett lite mer avancerat, men ändå inte speciellt svårt, tips är att ändra inställningarna i din router. Här kan du justera vilken kanal som används. Detta är speciellt värt att prova om du bor i ett hyreshus där många av grannarna också har trådlösa nätverk. Om alla dessa använder sig av samma kanaler kommer det otvivelaktigt att krocka med varandra.

Bor du i ett stort hus kan du behöva förstärka signalen genom att skaffa en bättre antenn till din router, eller genom att köpa en repeater som du placerar på annat ställe i huset och som fungerar som en slags brygga mellan dig och routern för att öka hastigheten och räckvidden.

Läs vidare hos IDG om tipsen!

Läs också:

Taggar: trådlöst nätverk, WiFi, nätverk, WiFi-nät, trådlös router, router, Internetanslutning, bredband (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *