5 tips för bättre trådlöst nätverk

      1 kommentar till 5 tips för bättre trådlöst nätverk

Ett trådlöst nätverk ger allt mycket smidigare i hemmet, nu när vi använder flera bärbara datorer, TV-spel och mediaspelare med Internetanslutning och smartphones och surfplattor. Här kommer 5 tips som förbättrar ditt WiFi-nät!

Problemet med ett trådlöst nätverk är att det är rätt känsligt för störningar, och att det har begränsad räckvidd – något som är drygt om du bor i ett stort hus. Det finns dock lösningar för att rätta till de flesta problemen som kan uppstå.

router1 Skaffa en ny snabbare router

Sitter du med en gammal router kan du göra underverk genom att skaffa en ny bättre router. Satsa på någon som har standarden 802.11n för maximal hastighet. Det kräver att dina enheter också har stöd för 802.11n. Du kan lösa detta genom att skaffa en WiFi-adapter till dina datorer med stöd för n-tekniken.Sådana är små pluggar som du kopplar till datorns USB-port.

Vill du kunna använda nya 802.11n samtidigt som du har enheter som kör gamla 802.11b/g, bör du satsa på en router med Dual-Band. Den här lösningen gör att trafiken skickas på två olika radioband; ett för respektive WiFi-standard. Detta ökar prestanda.

Ett vanligt problem är att konsumenter köper en ny 802.11n-router med nätverkskort till datorn, fast ändå inte får upp hastigheten. Då brukar det bero på att en 802.11b/g-enhet är ansluten till nätverket och drar ner prestandan. Dual-Band löser detta.

2 Byt kanal

Routrar kan kommunicera över olika kanaler. Om du bor i hyreslägenheter har du säkert märkt att alla dina grannar också har trådlösa nätverk, och då är det effektivt att byta till en kanal som inte störs av deras trafik.

kanaler-router
image-2141

Använd dig av gratisprogrammet inSSIDer för att ta reda på vilka kanaler dina grannar använder, och i din routers inställningar justerar du sedan till en annan kanal.

3 Flytta router och peka antenner

Står din router på ett ställe där signalen sprids bäst? Om den har externa antenner, kan du även prova att rikta dem åt olika håll för att öka räckvidden eller fokusera signalstyrken mot vissa områden – exempelvis soffan där du ofta sitter med din bärbara dator.

Tänk också på att inte ställa routern jämte andra prylar som kan störa signalen. Undvik att ställa den jämte trådlösa telefoner, mikrovågsugnar och liknande.

4 Skaffa en nätverksförstärkare

Det här tipset gäller för dig som bor i villa, och kanske då framförallt med flera våningar. Har du routern på nedervåningen är det inte säkert att signalen är speciellt stark på ovanvåningen, och om du även har källare kommer den att vara väldigt klen.

Du löser det här med hjälp av en nätverksförstärkare, som plockar upp signalen och sänder den vidare. Dessa ser ut utgefär som en router, och du hittar dem hos elektronikåterförsäljare. Leta efter produkter med namnet “Wireless range extender”.

dd-wrt

Om du är lite tekniskt lagt kan du bygga om din gamla router till en nätverksförstärkare genom att byta ut programvaran i routern till DD-WRT – ett gratis Linuxbaserat system som ger dig massor av inställningar för din router. DD-WRT fungerar ihop med många olika routrar – sök efter din på DD-WRTs hemsida.

5 Uppgradera firmware

Din router drivs med en programvara som brukar kallas för firmware. Med jämna mellanrum släpper tillverkarna nya firmware och ibland har de trimmat prestandan märkbart. Därför är det bra att logga in i din routers gränssnitt och kolla efter hur du uppgraderar din firmware.

Som ett slutligt extratips ska jag ge en klassiker: starta om din router! Gör det då och då. En router är nämligen i grund och botten en dator med programvara. Precis som med vanliga datorer behöver du ibland starta om dem eftersom de snubblat över något…

Taggar: WiFi, trådlöst, trådlöst nätverk, nätverk, router, 802.11n, firmware, DD-WRT, wireless (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “5 tips för bättre trådlöst nätverk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *