Tips om batteriladdare

Varför laddas din mobil och surfplatta så långsamt?

Så gott som alla moderna mobiler och surfplattor laddas via en USB-kabel, och förmodligen har du mer än en sådan kabel liggande hemma tillsammans med dosor du ansluter till vägguttaget. Ibland laddas en enhet väldigt långsamt – eller inte alls. Varför?

Om du har flera kablar och väggpluggar liggande brukar du säkert ladda dina enheter med den som ligger närmst. Och ibland kan det gå flera timmar och din surfplatta har ändå bara ett par procents batteri. Eller så har ingenting hänt alls.

Laddare för iPhonel, iPod och iPadVarför blir det så? Det har Wired svarat på i en artikel, och eftersom frågan är så vanlig och bra tänker jag återberätta vad de skriver.

Jag har själv mer än en gång svurit över att en av mina iPads inte laddas när jag kopplar in dem till vägguttaget. Nu vet jag i och för sig varför det är så, kanske mest på grund av att min far är elektriker (man snappar ju alltid upp en del från sina föräldrar).

Wired går in djupare på problemet än vad jag kommer att göra, så vill du lära dig allt om det kan du läsa deras artikel.

När problemet uppstår beror det på att du antingen har fel kabel eller fel väggdosa. Wired nämner även att du kan ha anslutit till fel sorts vägguttag, men eftersom alla våra uttag idag är på ca 230 volt så spelar det ingen roll.

Möjligtvis bor du i ett äldre hus där det fortfarande finns ett 110 voltsuttag i badrummet (de märkta med en liten symbol på en man som rakar sig). Och ska vi vara helt korrekta finns det även uttag med 400 volt – så kallade trefasuttag. Det är de som man ansluter spisar och liknande till, och till dem kommer du aldrig koppla en mobilladdare…

Använd rätt laddare och kabel för att ladda  dina enheter så går det bäst

Strömmen varierar i laddare

Så gott som alla laddare än på 5 volt. Men strömmen varierar i laddarna – det vill säga den du pluggar in i vägguttaget – och även USB-kablarna är anpassade till olika strömstyrkor.

En laddare för en smartphone är oftast på 1 ampere och för surfplattor och stora smartphones 2 ampere. Ansluter du till en USB-port på datorn kan det vara så lågt som 0,5 ampere.

Strömmen i USB-portar på datorn varierar eftersom USB-portarna delar på den. Har du flera USB-portar är de som regel kopplade som en USB-hubb, där portarna delar på strömmen. Om du har andra USB-enheter anslutna sjunker alltså strömmen till varje enskild port.

Ska du ladda din surfplatta, vars originalladdare är på 2 ampere, och använder en laddar som bara ger 1 ampere, tar det i sålunda teoretiskt dubbelt så lång tid att ladda. Är strömmen för låg kommer surfplattan inte laddas över huvud taget.

Kabel till iPad, iPhone och iPodDu behöver dock inte vara rädd för att det ska bli problem om du gör det omvända – alltså om du kopplar en smartphone avsedd för 1 ampere till en laddare som ger 2 ampere. Har du tur laddas enheten snabbare. Den kommer däremot inte att ta skada.

Specifikationerna är som regel tryckt i pytteliten text någonstans på laddarna. Det kan stå till exempel “Output 5V, 1 amp”. Kablarnas är däremot värre att avgöra.

Ett bra tips är att märka dina kablar och laddare, för att slippa sådant här. Och ska du åka iväg någonstans och bara vill ta med en laddare, se till att ta laddare och kabel för 2 ampere…

Taggar: laddare, ström, ampere, volt, USB-laddare, USB, smartphones, surfplattor, batteriladdare (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *