Städa datorn

The PC Decrapifier – Gratis verktyg städar din nya dator

När du köper en ny PC kommer den ofta med en del förinstallerade program. Ett par av dessa är rätt bra att ha, medan andra bara tar upp utrymme och lägger in en massa bakgrundsprogram som gör datorn slö. Med hjälp av gratisprogrammet The PC Decrapifier städar du din nya dator enkelt.

Datortillverkare förinstallerar gärna sina PC med olika program. Anledningen är att de helt enkelt får betalt av programutvecklare att lägga med deras applikationer. Det är en viktig inkomstkälla för PC-tillverkare, som rent hårdvarumässigt ofta ligger på marginalerna.

Men för användare är dessa program inte alltid lika roliga. Många går under namnet crapware – alltså skräpprogram. Många är välkända program, såsom Microsoft Office och antivirus. Dessa brukar vara begränsade till en viss tids användning, sen får du betala för att fortsätta använda dem.

Det är dock inte dessa program som skapar irritation. De som kan orsaka problem är andra verktyg som vissa användare kanske uppskattar, men majoriteten använder dem aldrig. Om programmen bara hade legat på hårddisken, hade det här inte varit så farligt. Så är inte fallet. De installerar nämligen inte sällan även autostartande verktyg av olika slag, som körs när du startar Windows.

The PC Decrapifier - städa din nya dator

Dessa förinstallerade crapware gör att det tar längre tid att starta upp din dator och Windows, de käkar upp internminne och processorkraft och tillför ingenting annat är frustration. Ett enkelt tecken på att din nya dator har en massa förinstallerade program, är att titta i fältet nere till höger på ditt Windows-skrivbord. Ligger här en lång rad ikoner? Då behöver du rensa.

Gratis verktyg städar ny dator

Gratisprogrammet The PC Decrapifier är specifikt utvecklat för att ta bort förinstallerade program. Verktyget laddar du ner och kör igång direkt. Det kommer skanna ditt system för att ta reda på vad det är för dator du har och vilka program som finns. Därefter kontrolleras detta mot statistik över hur andra användare gjort. Slutligen får du en rekommendation över huruvida det finns program du med gott samvete kan avinstallera.

När du hämtat hem The PC Decrapifier och kört igång det, klickar du på Analyze. Kontrollen av din dator tar några minuter, och sedan får du fram listor under tre flikar; Recommended (program som rekommenderas att du avinstallerar), Questionable (tveksamma träffar) samt Everything Else (alla andra program).

Städa din nya dator från skräpprogram

Markera de program du vill ta bort genom att klicka i kryssrutan framför programmets titel. Klicka sedan på Remove Selected.

För dig som är mer avancerad användare finns det ett annat gratisprogram som heter AutoRuns. Det låter dig ta kontrollen över alla autostartande program. Verktyget är dock inget för nybörjare.

Taggar: PC Decrapifier, städa datorn, snabbare dator, långsam dator, slö dator, ny dator, köpa ny dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *