Köpråd

Skaffa USB-hubb – Hur köper du rätt för din dator?

Du kan aldrig ha för många USB-portar. Så länge du inte har en ny MacBook Air har du i alla fall en USB-port att ansluta externa enheter till. En stationär PC ger dig flera stycken medan en hybriddator – surfplatta och bärbar dator i ett – sällan har fler än en. Och en enda port räcker inte långt. För att lösa det här behöver du en USB-hubb, men vad för någon ska du köpa?

På min stationära PC, den jag använder mest, har jag sex stycken USB2-portar samt två stycken USB3 på ett extrakort jag stoppade i burken.

Om jag räknar upp alla prylar jag har inkopplade så är det tre stycken externa hårddiskar, två webbkameror, mus, headset, Bluetooth-adapter, laddningssladd till iPhone respektive Android-surfplatta samt en ritplatta. Och utöver det vill jag ha några portar lediga för USB-minnen och hårddiskar jag ansluter temporärt.

De allra flesta tillbehör är gjorda för USB2, men du kan ändå ansluta dem till USB3 då det är bakåtkompatibelt. Om du har möjlighet ska du satsa på USB3. Det är ungefär tio gånger snabbare än den äldre standarden.

Köpa USB-hubb

Det finns gott om olika USB-hubbar – här är det USB3, vilket du ser på de blåa portarna. Tänk på att alltid köpa USB-hubb med extern strömförsörjning.

Välj rätt hubb för snabb hårddisk

Den här hastigheten har du emellertid bara nytta av när du ska överföra stora mängder data, till exempel när du har en extern hårddisk. Din hårddisk måste naturligtvis vara gjord för USB3 för att kunna arbeta i den högre hastigheten.

Väldigt många externa hårddiskar, framför allt mindre modeller, använder dock USB2. Om du ska köpa en ny portabel hårddisk, håll ögonen på vilken standard som används. USB3 är kanske lite dyrare men det är värt pengarna den gången du ska kopiera över 25 GB filmer…

De flesta nya datorer har minst en USB3-port. Om datorn har flera portar är några troligtvis av den äldre sorten för att säkerställa kompatibiliteten – några externa enheter kan ha problem med USB3 även om det bör fungera.

Om du är osäker kan du kolla på dina portar. Versionerna har visserligen samma typ av kontakt, men USB3 är som regel markerade med blå färg. Saknar du en sådan på din bärbara, är det inte mycket att göra. En stationär kan uppgraderas via PCI Express-portarna på moderkortet.

Skaffa fler och fler portar

Nu kanske du inte bryr dig om USB3, utan är bara i behov av fler portar. Det är något som du löser med en USB-hubb. Du kan ansluta massor av USB-enheter till din dator genom att seriekoppla dem med hjälp av USB-hubbar. Du ansluter en hubb till en port, antingen i datorn eller en annan hubb, och via hubben får du tillgång till fler portar.

Det finns mängder av USB-hubbar i olika former. Antalet portar varierar, och du kan välja mellan USB2 eller 3. Eftersom jag fått frågan från läsare, vill jag poängtera att du inte får USB3-hastighet genom att koppla en sådan hubb till en port som inte är av USB3-standard.

När du köper en USB-hubb ska du alltid välja en med extern strömförsörjning. Visst, det blir ytterligare en sladd, men utan en sådan kommer hubben bara att ha den ström som kommer från porten hubben är ansluten till, att fördela ut till respektive ansluten enhet. Om dessa enheter inte har egen strömförsörjning – vilket de flesta inte har – är det inte säkert att de får tillräckligt med styrka för att fungera.

Om du med tiden skaffar fler prylar som ansluts via USB kan du som sagt seriekoppla flera USB-hubbar efter varandra. Sammanlagt kan USB hantera upp till 127 enheter, så du har en del platser att leka med innan du slår i taket…

Inför det hoppas jag att du nu har lite koll på att köpa rätt USB-hubb!

Taggar: USB, USB-hubb, hub, USB 2, USB 3, köpråd (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *