Backup av digitalfoto

Så säkerhetskopierar du dina mobilfoton automatiskt med OneDrive

När jag skriver om säkerhetskopiering brukar jag alltid ta upp digitalfoton. De allra flesta av oss tar massor med foton, framför allt med våra smartphones, och om det finns något som är jobbigt att förlora så är det just fotografier. Dessa går nämligen inte att återskapa – och om du liksom undertecknad är småbarnsförälder är det här något du till varje pris vill undvika. Prova OneDrive!

Problemet med våra mobiler är att vi sällan brukar göra säkerhetskopia på alla tagna digitalfoton. Det finns många olika lösningar. En attraktiv sådan som har blivit ännu mer intressant nu när vi uppgraderar till Windows 10, är att utnyttja Microsoft OneDrive.

OneDrive är en molntjänst där du kan lagra filer, och den är starkt kopplad till just Windows 10. I den här artikeln visar jag hur du kan låta din mobil automatiskt säkerhetskopiera dina digitalfoton dels till molnet och dels till din dator.

OneDrive är integrerat i Windows 10, och om du loggar in i Windows med ditt Live-konto (Hotmail, Outlook till exempel) så har du tillgång till OneDrive som lagringsenhet på datorn. Du behöver inte installera någon OneDrive-applikation, då den finns inbakad i systemet.

Säkerhetskopiering av dina digitalfoton kommer gå till så här: du installerar OneDrives app på din mobil, låter den automatiskt skicka alla bilder du tar till OneDrive, och då hamnar bilderna dels i molnet och dels kan de synkroniseras till din dator. Det betyder att när du tagit ett nytt digitalfoto kommer det att dyka upp på din dators hårddisk inom ett par ögonblick, beroende på Internetuppkopplingen.

1. Installera OneDrives applikation

Besök iOS App Store eller Google Play, beroende på om du har en iPhone/iPad eller en Android-enhet, för att hämta hem OneDrive. Applikationen är gratis att ladda ner och använda.

OneDrive på din iPhone
image-6551

Genom att installera OneDrive-appen på din smartphone, och aktivera Kamerauppladdning kommer dina foton automatiskt att säkerhetskopieras till molnet.

2. Konfigurera OneDrive på din smartphone

Du behöver ställa in OneDrive-appen till att automatiskt ladda upp dina tagna digitalfoton till din lagringsplats i molnet. Det går att ställa in om du vill att synkronisering även ska ske över mobil datatrafik. Om du har ett abonnemang med begränsad mängd datatrafik i månaden bör du överväga att ha denna funktion avstängd, eftersom det kan bli en del data.

Öppna OneDrive-appen och tryck på ikonen med tre streck uppe till höger. Tryck sedan kugghjulet. Nu kommer du till inställningarna. Välj Kamerauppladdning, och på den nya sidan aktiverar du Kamerauppladdning och Ladda upp i bakgrunden.

3. Ställ in OneDrive på din dator

Förmodligen är OneDrive på din PC med Windows 10 redan konfigurerad att synkronisera alla filer och mappar mellan dator och molnet, men du kan kontrollera det här genom att högerklicka på OneDrives ikon (bild på ett moln) nere i statusfältet. Välj Inställningar -> Välj mappar -> Välj mappar.

Dessa mappar är de som kommer att synkronisera mellan din hårddisk och molnet. Det innebär att alla filer du sparar i din OneDrive-katalog automatiskt kommer att skickas upp till OneDrive. Det innebär också att filer du lägger upp direkt på OneDrive – exempelvis från appen i din smartphone – kommer synkroniseras till din PC.

Inställningar för OneDrive och Windows
image-6552

Följ stegen för att ställa in så att OneDrive synkroniserar utvalda mappar på din dator mellan PC:n och molnet.

Det här är en lättanvänd och smart säkerhetsfunktion. Genom att använda OneDrive för att lagra filer har du alltid en säkerhetskopia i molnet, som du med ditt Live-konto kan nå från vilken dator som helst med hjälp av en webbläsare och OneDrives hemsida.

4. Prova!

Ta nu ett foto med din smartphone och se vad som händer. Har du gjort alla inställningar rätt (och om du befinner dig inom ett WiFi-nät om du har möjligheten för OneDrive att skicka upp foton via mobil datatrafik avstängd) kommer ditt nytagna foto att direkt skickas till OneDrives molnlagring, och strax därefter synkroniserar OneDrive på din PC bilden till din hårddisk.

Bilderna från din mobil till datorn
image-6553

Med OneDrive blir det enkelt att överföra dina bilder från mobilen till datorn – det sker automatiskt i bakgrunden.

På min iPhone lagras digitalfotona i katalogen SkyDrive camera roll. Jag kan i skrivande stund inte svara på huruvida nyare installationer av OneDrive använder en annan mapp.

OneDrive finns givetvis till andra versioner av Windows, och det finns även för OS X – jag kör det på mina Macar utan problem. Har du inte uppgraderat till Windows 10, eller kör Mac, kan du ladda ner OneDrive-appen från hemsidan.

Taggar: OneDrive, Windows 10, Windows, Microsoft, säkerhetskopiering, backup, smartphone, säkerhet, digitalfoto, foto, mobilkamera, digitalkamera, iOS, Android (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så säkerhetskopierar du dina mobilfoton automatiskt med OneDrive

  1. zincis

    Det funkar på foton som jag har fotat själv. Men jag skulle vilja backa upp även t.ex de foton som jag har laddat ner från Facebook och sparat i telefonen, appen Bilder tillsammans med mina egna foton. De backas inte upp till OneDrive på min Iphone 6. Går det att lösa?
    Liksom foton som jag har fått via AirDrop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *