Säkerhet

Så raderar du hårddisken säkert innan du säljer datorn

Har du köpt en ny dator? Förmodligen gör du som de flesta andra, och ställer din gamla dator i en garderob nere i källaren och glömmer bort den. Varför inte sälja din begagnade dator och tjäna lite pengar istället? Det finns en stor marknad för begagnade datorer. Du behöver dock se till att rensa hårddisken säkert och ordentligt!

Om du ska sälja en begagnad dator måste du se till att hårddisken är rensad. Det räcker inte att formatera disken och installera om Windows, för det är väldigt enkelt att återskapa raderade filer med hjälp av verktyg som Recuva.

Kanske tänker du att du ändå inte har något väsentligt på disken, men då bör du tänka om. Du kan aldrig säkert veta vad det finns för personlig information i alla filer på hårddisken. En nyfiken köpare kan återskapa data och garanterat hitta en hel del information som inte bör hamna i fel händer.

Många personliga filer

Det behöver inte vara filer som du har på hårddisken innan du formaterar den. Det kan lika väl vara filer som du har raderat sedan länge. Om filerna är lagrade på sektorer som inte har återanvänts av systemet, det vill säga att något annat skrivits över, går det att återskapa.

Dokument med privat information? Digitalfoton som inte borde läcka ut? Gamla cachefiler som talar om på vilka sajter du har surfat? Cookies med relevant data? Det finns massor av saker som inte ska kunna återskapas på en såld begagnad dator.

Innan du säljer din dator behöver då således se till att alla sektorer på hårddisken är ordentligt överskrivna med ny data, så att det inte är möjligt att återskapa dem. För när du formaterar eller raderar en fil via Papperskorgen, tas inte själva datan bort utan bara informationen om var filen var lagrad.

Säker radering av gammal data

Med gratisprogrammet CCleaner kan du enkelt och säkert radera all data så att den inte går att återskapa. Programmets huvudfunktion är att städa bort skräpfiler, men det finns fler verktyg. Ett sådant är Säkerhetsrensning, som du hittar under ikonen Verktyg.

Radera hårddisken säkert med gratisprogram

Säkerhetsrensning låter dig säkert radera all gammal data som ligger på hårddiskens sektorer. Du kan välja att bara rensa ledigt utrymme, vilket du gör efter att du formaterat och installerat om Windows. Eller så rensar du hela enheten – men det kan du inte göra på din systemhårddisk eftersom du inte kan radera Windows när du använder det…

Det finns fyra nivåer av säkerhet, och de tar olika lång tid. Du kan välja Enkel Överskrivning, då allt valt utrymme skrivs över en gång. Eller så väljer du Avancerad Överskrivning som skriver över tre gånger. Bägge nivåerna sätter stopp för nyfikna användare med återställningsprogram.

Därutöver finns det Komplicerad och Mycket Komplicerad överskrivning med sju respektive 35 överskrivningar. Det här kan du välja om du har väldigt viktiga och hemliga dokument. Efter en sådan behandling lär inte ens proffs kunna återskapa datan.

Läs mer om, och ladda ner programmet CCleaner.

Taggar: säkerhet, hårddisk, CCleaner, gratisprogram, begagnad dator, sälja dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så raderar du hårddisken säkert innan du säljer datorn

  1. Bengt Samuelsson

    Ett mycket bra verktyg som jag har använt i flera år, rekommenderas. Men! Läs på först så du förstår vad du gör, verktyget är kraftfullt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *