Systemverktyg

Gratis boot-CD ger massor av hjälp vid kraschad dator

Vad gör du om din dator kraschar, och du har en massa viktiga filer – såsom digitalfoton – på hårddisken? Om det inte längre går att starta upp Windows kan det kännas som hopplöst att få tag på alla dina dokument igen. Men det finns dock en hel del tips som du kan ta till. Hiren’s BootCD är en smart lösning som du kan boota från via CD eller USB-enhet, för att komma åt din hårddisk.

Om datorn kraschar och det inte går att få igång Windows, så kan du använda dig av vad man brukar kalla för räddnings-CD. Det är en CD-skiva – vilken också kan installeras på ett USB-minne om du inte har CD/DVD-läsare i datorn – som du startar datorn ifrån, och som bootar upp ett system varifrån du kan köra alla möjliga verktyg.

Hiren’s BootCD är ett populär sådan, som du gratis laddar ner i ISO-format och som ger dig mängder av olika verktyg. Bland dessa finns till exempel antivirusprogram för att skanna igenom en svårt infekterad dator, verktyg för säkerhetskopiering och hårddiskreperation och så vidare.

Hiren' class=
image-6546

Har din hårddisk eller ditt system kraschat kan du ta hjälp av Hiren’s BootCD för att rädda dina viktiga filer och kanske även få igång datorn igen.

Det finns även ett alternativ som kallas Mini Windows. Det är en nedbantad variant av Windows XP, där du får ett familjärt gränssnitt att arbeta i. Härifrån kan du försöka komma åt din kraschade hårddisk för att rädda dina viktiga filer. Den enklaste metoden är att försöka kopiera alla dessa filer till en extern hårddisk.

Skulle detta inte fungera finns det dock massor av andra verktyg för att hjälpa dig att reparera data och rädda filer. Hiren’s BootCD innehåller alla typer av program du kan tänka dig.

Boota räddningsskivan från USB-minne

Själva skivan laddas alltså ner i ISO-format, en stor fil som innehåller allt som finns på räddningsskivan. Om du har en bärbar dator, finns det förmodligen ingen CD/DVD-enhet i den.

Då kan du installera ISO-filen på ett USB-minne och starta datorn från detta. När du startar din dator kan du trycka [F12] eller [F8] (det blinkar förbi vid uppstarten) för att få fram en meny där du kan välja vilken enhet du vill starta från.

Rädda filer på kraschad dator
image-6547

Med Mini Windows får du en liten variant av Windows XP, där du enkelt kan kolla om du kan rädda filer från din kraschade hårddisk.

När du laddat ner ISO-filen behöver du få ut den till en USB-enhet. Det enklaste sättet är att använda gratisprogrammet Rufus, som kopierar ut ISO-filen på ett USB-minne och sedan gör enheten bootbar. Du kan läsa mer om hur du gör ett bootbart USB-minne med en ISO-fil.

3 räddningsskivor för att ta bort virus

Taggar: Hiren’s BootCD, säkerhet, rädda filer, rädda hårddisk, kraschad dator, rädda dator, räddningsskiva, Windows, gratisprogram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *