E-post

Här hittar du gömda smarta tillägg i Gmail!

Gmail är bland det populäraste verktygen för att läsa och skicka e-post. Med sitt nedskalade gränssnitt och smarta sök- och filterfunktioner är webbapplikationen en utmärkt e-postklient. Men bra kan alltid bli bättre, och i fallet med Gmail är hjälpen inte långt borta. Det finns nämligen massor av dolda tillägg som gör Gmail ännu bättre!

Google vände upp och ner på branschen för sökmotorer när de lanserade sin supersimpla design och sina överlägsna algoritmer. Sedan gjorde de nästan samma sak när de lanserade Gmail och slog hårt mot Hotmail, Yahoo! Mail och andra konkurrerande gratis mejltjänster.

Gmail har många bra funktioner som gör tjänsten till den förmodligen bästa webbmejlen på marknaden – även om Microsofts Outlook (tidigare Hotmail) har blivit riktigt bra och mycket väl kan slåss om förstaplatsen.

Men även om det finns många funktioner, har Google fler idéer på vad man kan tillföra. Fast allt kan inte implementeras, för då hade det blivit stökigt. Gmail har redan genomgått ett par ansiktslyftningar för att råda bot på ett allt mer plottrigt gränssnitt efter att man tillfört fler och fler finesser.

Gmail, Googles väldigt populära mejltjänst

Gmail är den förmodligen mest populära webbaserade mejlklienten på marknaden. För att komma åt dina inställningar, klickar du på ikonen som ser ut som ett kugghjul och väljer Inställningar.

Däremot har Google inte helt förkastat sina idéer på extrafunktioner i Gmail. Man har istället gömt undan dem, och för dig som vet var du ska leta finns det en växande mängd mer eller mindre nischade finesser att tillföra din Gmail.

Gmail Labs med smarta extratillbehör

Gmail Labs heter sektionen där du hittar funktionerna. För att komma till Gmail Labs går du till Inställningar. Du hittar denna sida om du klickar på knappen med ett kugghjul uppe till höger, följt av Inställningar i menyn som visas.

Gmail Labs innehåller flera smarta tillägg för Gmail

Under rubriken Gmail Labs lägger Google upp olika typer av extrafunktioner för e-postverktyget. De flesta funktionerna är rätt nischade och är bara intressanta för en liten skara användare. Samtidigt finns det verktyg som är så smarta att de borde vara aktiverade som standard.

Google presenterar sina extrafunktioner under Gmail Labs som “galna testgrejor”. Det är väl att ta i, och skälet till varför man skriver så är förmodligen att man vill svära sig fria från eventuella problem som rent hypotetiskt skulle kunna uppstå när du aktiverar olika verktyg. Skulle problem uppstå kan du öppna Gmail utan Labs-verktyg genom att gå till adressen https://mail.google.com/mail/u/0/?labs=0.

Ett exempel på ett bra tillägg är Ångra Skicka. Det är precis som namnet säger en funktion som låter dig ångra skickade mejl. Det är inte så kompetent att det kan gå tillbaka och ångra allt möjligt, eftersom det inte är tekniskt genomförbart. Ett skickat mejl är skickat. Det går inte att ta tillbaka.

Ångra skickade mejl med smart tillägg från Gmail Labs

Ett smart tillägg från Gmail Labs är Ångra Skicka. När du skickar ett mejl får du ett par sekunder på dig att eventuellt ångra dig. Det här kommer väl till hands om du råkar skicka ett mejl innan du skrivit klart.

Vad Ångra Skicka gör, är att ge dig ett par sekunders betänketid. Efter att du klickat på Skicka så visas en text överst i fönstret som innehåller länken Ångra. Nu har du ett par sekunder på dig att klicka Ångra om du råkat skicka mejlet för tidigt.

Vidare gillar jag Citera markerad text. Som standard i Gmail citeras all text när du svarar på ett mejl, men med det här Gmail Labs-tillägget aktiverat kan du markera den text du vill ska citeras i ditt mejlsvar. På så sätt slipper du släpa med en massa överflödig text.

Vilket är din favorit bland tilläggen hos Gmail Labs?

Taggar: Gmail, e-post, e-mejl, mejl, e-postklient, mejlklient, e-postprogram, Google, Gmail Labs, Labs, funktioner (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *