Snabbare dator

Så gör du din slöa dator snabbare utan att det kostar ett öre

Om du tycker din dator går betydligt långsammare än vad den gjorde som ny, så är det en god idé att städa systemet. Så hur gör du då för att höststäda din dator på ett enkelt sätt? Här får du de bästa tipsen och de gratisprogram du behöver för att städa rent systemet och få tillbaka prestanda!

En dator behöver med jämna mellanrum städas. Ju längre tid du använder din dator utan att rensa bort onödigt, desto långsammare kommer den att bli. Det här gäller inte minst om du är en PC-entusiast som ofta laddar ner och testar olika program och spel. Då tenderar det att installeras en massa grejor som du kanske inte alls har någon nytta av, utan bara ligger i bakgrunden och käkar prestanda.

Den här höststädningen av ditt system kommer att rensa bort onödiga – och ovälkomna – program som tar prestanda av din dator. Ofta ligger det massor av program i bakgrunden av Windows, där de äter upp internminne och processorkraft, och tyvärr ofta krockar med andra program. Vi kommer också att rensa bort onödiga filer för att frigöra utrymme på din lagringsenhet.

Så fixar du en slö och långsam dator
image-6594

Skanna systemet efter skadlig kod

Även om du kör ett antivirus på din dator, är det inte alls säkert att det snappar upp saker som adware (annonsprogam) och spyware (spionprogram). Många av dessa skräpprogram installeras i samband med att du installerar ett helt legitimt program.

Läs också: De bästa gratis antispyware-programmen till din PC!

Det finns gott om gratisprogram som finansieras av till exempel adwares, och detta framgår i de långa licensavtal som ingen läser före installation. I och med att de installeras på användarens – om än undermedvetna – accepterande, så vill inte alla antivirusprogram ta bort dem.

Gratis antispyware

Tack och lov finns det andra verktyg, antispyware, som inte tar någon hänsyn till sådant utan försöker radera alla former av adware och spyware. Min favorit bland alla gratis antispyware är SuperAntiSpyware. Det finns som sagt i en gratisversion för hemanvändare.

Här hem SuperAntiSpyware och kör igång en skanning av ditt system. Radera all skit du eventuellt hittar.

Ladda ned SuperAntiSpyware gratis

Avinstallera alla program du inte använder

De flesta av oss brukar nog inte avinstallera program som vi slutar använda, utan de ligger kvar på hårddisken och tar plats. Har din dator en traditionell hårddisk på ett par terabyte är det här förmodligen inget problem vad gäller lagringsplats, men har du en SSD brukar utrymmet vara snålare.

En annan fördel med att avinstallera programmen du inte längre använder är att du förhoppningsvis även får bort de småprogram som installerats samtidigt, som ligger i bakgrunden och håller koll på om det har kommit nya versioner och annat. Dessa autostartande program är ofta boven i dramat när det kommer till förslöade datorer – och de kommer vi strax till…

Avinstallera flera program samtidigt
image-6595

Med gratisverktyget IOBit Uninstaller kan du enkelt avinstallera flera program samtidigt.

Tills dess, använd dig av IOBit Uninstaller istället för Windows egna avinstalleringsprogram. Det låter dig nämligen avinstallera flera program samtidigt och därtill städar det bort alla filer och registernycklar som Windows egna verktyg missar.

Ladda ned IOBit Uninstaller gratis

Autostartande program käkar upp datorkraft

När mina bekanta sätter mig framför sina datorer och klagar över att de går långsamt, så är det autostartande program jag kontrollerar först. Det tenderar nämligen finnas mängder av program som automatiskt startar tillsammans med Windows – vilka gör att Windows startar långsammare och hela systemet får lägre prestanda då alla de här småprogrammen tillsammans tar en hel del processorkraft och internminne.

Högerklicka på aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren i menyn. Klicka därefter upp Autostart. Här hittar du de program som körs igång samtidigt som Windows. De du behöver är säkerhetsprogram (antivirus, brandvägg, antispyware) samt eventuella extra drivrutiner och funktioner för grafikkort och liknande. Men som regel finns här även verktyg från Office, Spotify, Quicktime, Acrobat Reader och så vidare. Måste de verkligen starta med Windows varje gång? Om inte – klicka bort dem.

AutoRuns - ta bort autostart-program

Nackdelen med den Autostart-fliken är att den missar en del som gömmer sig på andra ställen i systemet. Jag föredrar att istället använda gratisprogrammet Autoruns, som kommer från Microsoft. Det ger dig en grymt bra överblick på så kallade startup-program.

Autostartande program kan vara svåra att bedöma. Vad ska du behålla? Vad kan du ta bort? Du kan högerklicka på poster och välja att söka på webben för mer information. Då får du veta vad programmet gör. Allt för ofta fyller det ingen praktisk funktion mer än att det käkar upp din dators prestanda. Går du igenom autostart och städar ordentligt, blir skillnaden så pass stor att du kommer märka att datorn fungerar snabbare efter omstart.

Ladda ned Autoruns gratis

Slutligen städar du bort alla skräpfiler

När du nu fått bort alla program och eventuella adware och spyware, kan jag rekommendera att du avslutar processen med att städa bort allt överblivet skräp. Det gör du enklast med hjälp av gratisprogrammet CCleaner.

Det har funnits sedan urminnes tider (nåja) och jag har personligen använt det på massor av datorer, smartphones och surfplattor med Windows, OS X och Android utan att någonsin stöta på problem. Det tömmer cachefiler och många andra typer av onödiga filer. Inte sällan kan du frigöra en hel del utrymme – något som är tacksamt för alla med en lite för snål SSD-enhet… (Min ena MacBook Air har 64 GB, och blir ständigt proppfull.)

Ladda ned CCleaner gratis

Starta om och håll tummarna!

Och då slutligen var det dags att starta om datorn och se om ditt arbete har givit något resultat. Har du lyckats städa bort en massa onödiga startup-program och annat, kommer du säkert märka av det.

Skulle det fortfarande gå väldigt långsamt, behöver du göra större efterforskningar i vad det är som tar upp systemets prestanda. Ett bra program är Process Hacker, som ger dig en väldigt bra översikt över allt som körs. Process Hacker kan ses som en professionell variant av Windows egna Aktivitetshanteraren.

Ladda ned Process Hacker gratis

Gillade du artikeln? Dela den gärna på Facebook, Twitter, Google+ eller LinkedIn! Klicka bara på knapparna nedan. Tack!

Taggar: Windows, snabbare dator, långsam dator, slö dator, trimma datorn, snabbare Windows, långsam uppstart, boot, startup, autostart (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *