Så tar du bort virus: 6 gratis verktyg!

Har din dator blivit smittad av ett virus? Då är det inte säkert att ett vanligt antivirus kan hjälpa dig. Här har vi samlat ihop 6 stycken gratisprogram som är till för att hitta och rensa bort virus på Windowsdatorer!

Det är tyvärr lätt att smitta sin Windows-dator med virus idag. Ett antivirusprogram hjälper till att hindra virus att installera sig på datorn, men de är inte 100 procent säkra eftersom de inte kan hindra användare från att råka göra fel.

Antivirus arbetar proaktivt

Ett antivirusprogram har som syfte att stoppa virus från att smitta din dator. Virusskyddet håller koll på massor av olika delar av systemet och snokar reda på farlig kod innan den hinner sprida sig.

Om man inte haft något antivirusprogram på sin Windowsdator, och denna smittats med virus, hjälper det sällan att försöka installera ett antivirus efteråt. Antivirusprogram arbetar proaktivt – inte retroaktivt. Deras huvudsyfte är att hindra att virusinfektioner sker – inte att städa bort virus när det är försent.

En dator som har blivit smittad av ett elakt virus låter dig inte installera något antivirus – det ser virusen till att stoppa.

Det är således väldigt viktigt att ha ett bra antivirus för att hindra att datorn aldrig blir smittad. För normalanvändare rekommenderar jag att man skaffar ett komplett säkerhetspaket som erbjuder ett komplett skydd på alla fronter. Dessa kostar några hundralappar om året, men det är en billig försäkring för att skydda dina filer.

Stoppa virus med antivirus

Kom ihåg att ett datorvirus inte stannar på en dator – har du ett nätverk med flera datorer och nätverkshårddiskar, kommer dessa förmodligen också att smittas. Det finns virus som effektivt förstör alla Jpeg- och MP3-filer du har både lokalt, på externa hårddiskar och på nätverket.

Ta bort virus med gratisprogram

Okej, nu har jag belyst vikten av att köra ett bra antivirus! Men vad gör man då när olyckan trots allt är framme? Även ett utmärkt antivirus skyddar inte helt och hållet mot en väldigt klåfingrig användare, och det är inte heller alla som bryr sig om att köra virusskydd.

Så vad gör du när kompisen ringer och gråter över att datorn knappt går att starta på grund av ett virus – hur tar du bort datorvirus?

Det finns ett bra utbud av program som hjälper till att städa bort virusinfektioner. De verktygen som jag listar här nedan är gratis, och de riktar sig mot olika problemnivåer.

Om datorn bara beter sig lite konstigt och du misstänker ett virus, prova att köra någon av skanner-verktygen. Men om datorn inte ens går igång, eller är hopplöst slö och genererar massor av felmeddelanden och ingenting tycks fungera, då ska du köra en räddningsdisk – Rescue CD.

Något som bör påpekas är att även om dessa räddningsverktyg försöker städa upp efter virus, kan de inte återskapa data som blivit skadad. Om viruset har förstört alla digitalfoton på hårddisken får du plocka fram kompisens backup. Skulle en sådan saknas kan det gå att lämna in hårddisken hos en firma som kan rädda data – Ahlberg Data hjälp privatpersoner. Det finns ingen garanti men ibland fungerar det helt eller delvis. Här hittar du 6 program för backup.

Alla sidor i artikeln:

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

10 comments on “Så tar du bort virus: 6 gratis verktyg!

 1. Tommy k Johansson Post author

  Thurgren: Det låter som om du har drabbats av scareware. Det är antivirus som påstår att du har en massa virus i datorn och att du behöver betala för att ta bort dem. Det där är ett bedrägeri. Sök igenom din dator med riktiga gratis antivirus: AVG, Avast, Avira. Hittar de inga virus behöver du inte vara orolig.

  Betala inte för ett antivirus som påstår sig ha hittat skadlig kod och vill ha pengar för att ta bort “virusen”. Det är alltså som regel ett bedrägeri som kallas scareware: http://blogg.tkj.se/scareware/

 2. Thurgren

  Jag har förgäves sökt efter ett gratisprogram som tar bort virus från min dator, men det verkar bara finnas sådana program som säger att jag har virus och att det kostar massor av pengar att ta bort dom. Dessa program är inte gratis eftersom dom är totalt värdelösa om man inte betalar för dom.

 3. Pingback: kolla om din datorn är grön… « Divage

 4. Pingback: hotet… « Divage

 5. Pingback: Hur hänger den? « Tofflan – en tragisk komedi

 6. Tommy k Johansson

  Pontus & Arneby: Nja, alltså tipsen gäller ju program som man använder när man smittats av virus. När olyckan varit framme är det inte alltid vanliga antivirus kan hjälpa till – dels för att virus kan hindra installation av dem, och dels för att antivirus oftast arbetar proaktivt.

 7. Pingback: Ta bort virus: gratisprogram » The Blog of Blogs

 8. Arneby

  Men du har ju glömt det bästa och enklaste vertyget av dem alla. Microsoft Security Essentials. Räcker utmärkt för de allra flesta av oss. Och eftersom det är MS själva som gjort det uppstår inte en hel massa strul hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *