Ta bort virus med gratisverktyg från Comodo

Med ett antivirus hindrar du virus från att infektera din dator, men vad gör du om olyckan ändå är framme? Ett vanligt antivirus kan inte alltid ta bort virus. Då behöver du verktyg som är gjorda specifikt för att ta bort virus.

För ett tag sedan listade PCOnline 6 gratisprogram för att ta bort virus, och jag tänkte härmed spinna vidare på den artikeln.

Som jag även skrev då, har ett vanligt antivirusprogram som syfte att proaktivt skydda din dator från att bli infekterad av virus – men däremot är det inte alls säkert att antivirus arbetar så bra retroaktivt, alltså när ett virus letat sig in i systemet.

Om en Windowsdator, som är ansluten till Internet och som inte uppdateras ordentligt, saknar antivirus, kommer den förr eller senare att infekteras. Man behöver inte ladda ner piratspel eller surfa på porrsajter för att drabbas av virus. Läs till exempel om viruset Blaster, som smittade Windowsdatorer via ett säkerhetshål och helt utan att användaren gjorde någonting.

ta-bort-virus-comodo

Ta bort virus med Comodos gratisprogram

Programutvecklaren Comodo ligger bakom en lång rad säkerhetsverktyg – bland annat antivirus, brandvägg och antispyware – och är en välkänt namn i branschen. De har även ett programpaket som heter Comodo Cleaning Essentials, vars syfte är att städa bort virus från infekterade datorer.

Comodo Cleaning Essentials finns i två version; 32-bitars respektive 64-bitars. Om du är osäker på vad du har för version av Windows, öppna Startmenyn, högerklicka på Dator och välj Egenskaper.

windows-32-64-bitar

Comodo Cleaning Essentials innefattar två verktyg; dels själva huvudprogrammet som används för att skanna efter och ta bort virus, och dels ett verktyg som heter KillSwitch som låter dig effektivt stänga av aktiva processer som körs i systemet (exempelvis spionprogram, trojaner och annan bråte).

Lägg programmet på USB-minne

En fördel med programvaran är att den inte behöver installeras på datorn. Därför kan du via en frisk dator ladda ner det på ett USB-minne, och köra det därifrån på den infekterade datorn. En dator som blivit infekterad av virus ska du nämligen koppla bort från nätverket och Internet.

cce-rensa-bort-virusComodos verktyg för att ta bort virus är komprimerat i zip-format, så du behöver först packa upp det. Det klarar Windows av, och skulle det inte fungera kan du ladda ner ett gratis zip-verktyg. Öppna zip-filen och kopiera innehållet till exempelvis ett USB-minne.

Starta programmet genom att köra igång CCE.exe. Första gången du startar Comodo Cleaning Essentials kommer programmet att försöka ansluta till Internet och ladda ner en ny version av virusdatabasen. Därför kan det vara en god idé att först starta det på en dator ansluten till Internet, innan du kopplar in ditt USB-minne till den infekterade datorn.

För att skanna igenom datorn efter virus, trojaner, spyware och annan farlig kod, klicka på Full Scan. Programmet kommer att starta om din dator under skanningen, för att kolla så att det inte finns några så kallade rootkits.

hitta-och-ta-bort-virus

Via huvudprogrammet kan du som sagt även starta KillSwitch, som är ett effektivt verktyg för att stoppa processer som körs i systemet.

Virus och annan farlig kod ligger resident i bakgrunden och kan vara väldigt svåra att komma bukt med, eftersom om du lyckas stoppa en process, finns det andra som återskapar och startar om den. KillSwitch fungerar bättre än Windows egna Aktivitetshanteraren.

stang-av-program

Ladda ner Comodo Cleaning Essentials.

Läs vidare:

Taggar: ta bort virus, virus, datorvirus, antivirus, virusskydd, virusprogram, datavirus, Comodo, gratisprogram, gratis, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Ta bort virus med gratisverktyg från Comodo

  1. Christoffer Ekgrim

    Jag fick virus på min dator och jag kan inte göra något på den förutom att ta bort och kopiera filer.

  2. Pingback: Ta bort virus med gratisverktyg från Comodo » The Blog of Blogs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *