Surfa snabbare och effektivare i Chrome

När Google lanserade sin webbläsare Chrome dissade jag den rätt hårt, baserat på att jag bland annat tyckte att den åt alldeles för mycket internminne och gick för segt när jag hade många flikar öppna. Idag använder jag uteslutande Google Chrome.

För dig som inte tidigare använd Google Chrome har jag här sammanställt lite tips och snabbkommandon som hjälper dig att utnyttja prestandan i webbläsaren.

Google Chrome är naturligtvis gratis och du laddar ner det från Googles hemsida. Den finns för Windows, Mac och Linux. Jag har testat Windows- och Mac-versionerna men måste säga att Mac-versionen inte håller. På min Mac kör jag Safari.

Gränssnittet i Chrome känns inledningsvis väldigt simpelt och sparsmakat – för att inte säga fult. För att vara lite dryg är det helt i Googles linje… Men det är tacksamt något man snabbt kommer över.

Google Chrome

Sök i adressfältet

Det första att notera är att det bara finns ett textfält överst i fönstret. Adressfältet och sökfältet delar nämligen plats, vilket är smart.

Väldigt många användare skriver in sökord i adressfältet, respektive adresser i sökfältet, i andra webbläsare. Det är därför de mest använda sökfraserna på Google är exempelvis www.youtube.com och www.hotmail.com. Chrome känner av om det är en länk eller sökfras.

Google Chrome InställningarDu kan välja att ändra sökmotor, om du inte trivs med Google. Det gör du genom att välja Alternativ i Verktygsmenyn. Denna meny får du fram genom att klicka på ikonen som ser ut som en skiftnyckel.

Smarta kortkommandon

Om du lär dig att använda tangentbordet för att arbeta med Chrome, istället för musen, kommer du att bli mycket effektivare. Det är så klart inte lätt att surfa utan mus, men många funktioner kan skötas via tangentbordet.

Här kommer ett antal grundläggande kommandon:

 • [Ctrl]+[T] – Öppna en ny flik
 • [Ctrl]+[N] – Öppna ett nytt fönster
 • [Alt]+[D] – Markera adressfältet, så att du kan söka eller skriva in webbadresser
 • [Ctrl]+[W] – Stäng flik eller fönster
 • [Ctrl]+[F] – Sök på webbsidan
 • [Ctrl]+[Vänster musknapp] – Öppna länk i ny flik
 • [Alt]+[Vänster musknapp] – Öppna länk i nytt fönster
 • [Ctrl]+[Shift]+[T] – Öppna den flik du senast stängde
 • [Alt]+[Home] – Öppna din hemsida

Det finns många fler snabbkommandon, och du hittar alla på Google Chroms engelska hjälpsida.

Google Chrome sökmotorTillägg till Chrome

Ett av skälen till varför jag tidigare inte ville byta från Firefox, var att jag hade så många bra tillägg. Flera av dessa finns numera tillgängliga även för Chrome. Du hittar tilläggen under Verktygsmenyn.

Bland mina favoriter finns följande:

 • Better Gmail – Förbättrar Gmail med nya funktioner och möjligheten att ta bort exempelvis Chatrutan och annonser.
 • Delicious – Tillägg för att hantera bokmärken med länktjänsten.
 • FlashBlock – Möjlighet att stänga av Flashanimationer, vilket är bra när du surfar via mobilt bredband eller annan begränsad uppkoppling.
 • Tillägget RSS-prenumerationer – Låter dig koppla RSS-länkar direkt till Google Chrome.

Det finns massor av tillägg att ladda ner för Chrome, även om det inte är i närheten av så många som finns för Firefox. Än. Men allt eftersom användare väljer att lämna Firefox för Chrome, kommer det att utvecklas fler tillägg. Eftersom Firefox börjar trilla efter ordentligt vad gäller stabilitet och prestanda, är det klart värt att ge Chrome en chans.

Taggar: Chrome, Google Chrome, webbläsare, webläsare, browser, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Surfa snabbare och effektivare i Chrome

 1. Pingback: Google Chrome – Googles supersnabba webbläsare i ny version! | Gratisprogram - Hundratals tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *