Streama HD-film till Xbox 360 och PS3

TVersity är ett gratisprogram för att sätta upp en mediaserver på sin dator. Med hjälp av TVersity kan man på ett enkelt sätt streama filmer i alla möjliga storters format exempelvis till sin Xbox 360 eller Playstation 3.

Stödet för olika filmformat är ganska dåligt både i Xbox 360 och Playstation 3 även om konsolerna numera åtminstone har stöd för DivX. Det kanske allra vanligaste formatet för att hanta film i HD-upplösning idag är dock MKV och det formatet klarar konsolerna tyvärr inte av att spela upp på egen hand ännu. Att formatstödet är så dåligt är idiotiskt egentligen, eftersom båda maskinerna har förutsättningar för att bli utmärkta multimediamaskiner på egen hand.

Lösningen på problemet är att streama film till konsolerna, vilket dock kräver en hel del kraft från den PC man streamar ifrån. Detta eftersom streaming-programmet både måste konvertera och streama filmfilerna för att de ska gå att se på den mottagande enheten. Det är en omständig lösning med tanke på att hårdvaran i både Xbox 360 och Playstation 3 egentligen är fullt kapabel för HD-film, men vill man inte ge sig på att flasha eller chippa sina konsoler är det enda lösningen i dagsläget.

Ett bra och gratis verktyg för att kunna streama film inte bara till Xbox 360 eller Playstation 3 utan till alla enheter med stöd för DLNA/UPnP är TVersity.

Installera TVersity

Börja med att hämta hem och installera programmet via länken längst ner här på sidan.  Under installationen finns möjlighet att ställa in så att Windows brandvägg låter programmet arbeta fritt. Installationsverktyget kan också stänga av Windows automatiska funktion för att känna igen uppspelningsenheter, vilken annars kan krocka med TVersity. Har man inget bra codec-paket installerat sedan tidigare för uppspelning av olika filmformat på sin dator kan så ger installationsprogrammet möjlighet att installera codecpaketet ffdshow.

När installationen är klar kan man på ett enkelt sätt ta reda på om TVsersitys mediaserver är igång. Det gör man genom att dra igång en webbläsare och skriva in http://localhost:41952/ i adressfältet. Fungerar allt som det ska ska då en webbsida dyka upp där man har tillgång till en lista över olika filmer, bilder och ljudfiler på datorn.

Efter att man kontrollerat att installationen var okej och att servern är igång är det dags att börja lägga till de filmer och andra multimediafiler som man ska kunna strömma till sin Xbox 360. Öppna programmet och gå in på Library. Under Folders lägger man sedan till de mappar man vill kunna komma åt från spelkonsolen. Det går även att lägga till videoklipp från Youtube och streama dessa till konsolen.

Bland inställningarna i programmet finns de mest intressanta justeringarna att göra under Settings/Transcoder.  Här kan man bland annat ändra vilken maxupplösning som filmerna ska strömmas med, om kvalitet eller hastighet ska prioriteras, hur snabb nätanslutning man har, och så vidare.

Konfigurera Xbox 360

När TVersity är installerat och konfigurerat återstår att ställa in 360:n så att man kan spela upp filmer på den. Att både dator och Xbox 360 är ansluten till ett och samma nätverk är en förutsättning för att det ska fungera. Slå på Xbox 360:n och bläddra till Video Library under My Xbox. En ikon med TVersity-symbolen ska då dyka upp automatiskt bland ikonerna och genom att gå in på den öppnas de mappar och filer som man lade till i programmet tidigare.

Hämta hem programmet här

TVersity 1.9.3 [gratis, 17 MB]

Läs mer

Test: Western Digital WD TV HD Live – minimal mediaspelare med FULL-HD-stöd

LaCinema Classic HD fixar högupplösta filmer till TV

Mediadatorn EeeBox PC EB1501 platsar jämte TV:n

Taggar: mediaspelare, xbox 360, playstation 3, TVersity,  DLNA/UPnP (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Streama HD-film till Xbox 360 och PS3

  1. Daniel Kaye

    Mitt problem är äntligen över, tack! Så som jag har försökt att koppla ihop datorn och xbox:en för att kolla på HD-filmer och nu kan jag det. Tack för tipset!! :D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *