STOIK Capturer spelar in video med webbkameran

Användningsområdet för en webbkamera är inte begränsad bara till chatt och videosamtal. Webbkameran kan man även användas för att spela in film med. Så hör gör du för att spela in video med din webbkamera med hjälp av gratisprogrammet STOIK Capturer.

I de allra flesta bärbara datorer idag finns det en inbyggd webbkamera. Saknar man en kamera till sin dator finns det enkla modeller att införskaffa från ett par hundralappar och uppåt.

Mjukvaran som följer med till de olika kameramodellerna varierar både till funktionalitet och kvalitet och ibland finns det inte med någon funktion för att spela in det som kameran fångar till datorn.

Stoik Capturer är ett gratisprogram som är ett väldigt enkelt verktyg att använda för att kunna spela in film till datorn med sin webbkamera. Programmet kan användas med olika typer av inspelningsutrustning för datorn. Har man ett tv-kort eller en tv-adapter till datorn kan man styra denna och spela in från den med Stoik Capturer, så programmet är inte begränsat till att användas bara med webbkameror. Man kan även koppla in en DV-kamera till datorns firewire-port och använda Stoik Capturer för att spela in från kameran.

I programmets huvudmeny väljer man vilken inspelningskälla som ska användas under Capture Device. Under det kan man sedan välja om man vill spela in i avi- eller wmv-format samt hur mycket man vill komprimera den inspelade filmen. Om man väljer hög kompression blir filmfilen mindre medan kvaliteten på filmen blir sämre. Väljer man tvärtom låg kompression blir filmfilen större medan kvaliteten på filmen blir bättre.

Base file name är namnet på filen och adressen till var man vill att det man spelas in ska sparas. Ska man spela in längre filmer kan man också ställa in så att filmen delas upp i flera olika filer under Multifile split size, där man väljer var storleksgränsen för filerna ska gå.

Under rutan till höger, där man ser det som kameran är riktad mot, finns möjlighet att justera upplösning och antal bilder per sekund genom att klicka på Tune och Video Capture Format. Exakt vilka inställningar som finns här samt under Video Capture Driver varierar beroende på vad man har för kamera och vilka drivrutiner man använder.

För att starta inspelningen trycker man på Record-knappen och när man är färdig väljer man Finish.

Ladda ner STOIK Capturer

STOIK Capturer [engelska, 232 kB, gratis]

Läs mer

Lättanvänd kameraövervakning i hemmet från D-Link

Använd webcam för övervakning av hemmet

Så spelar du in video med din webbkamera

Taggar: webcam, webbkamera, spela in video, videoinspelning, tv-kort, firewire, dv-kamera, STOIK Capturer (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *