Windows 8

Så enkelt (och gratis) får du tillbaka startknappen i Windows 8

Startknappen och startmenyn är bortplockad från Windows 8, och det är förmodligen källan till den mesta kritiken mot operativsystemet. Ända sedan Windows 95 har användare vant sig vid att ha en startmeny varifrån alla program och inställningar kan nås. När Microsoft valde att plocka bort den i Windows 8 och istället öppna hemskärmen, var kritiken stenhård. Med det här smarta gratisprogrammet får du tillbaka startmenyn i Windows 8!

Tillhör du den omfattande skara användare som har skaffat Windows 8 men som saknar startknappen? Då är gratisprogrammet Start Menu 8 ett utmärkt litet tweak som du ska prova att installera. Programmet är utvecklat av IOBit och det finns en svensk översättning. Själva gränssnittet är väldigt lätt att förstå och det kräver inte mycket mer än att du installerar programmet, sen fungerar det.

Startmeny i Windows 8, gratis program

Börja med att ladda ner Start Menu 8 och installera programmet. När det är klart kommer du att se en startknapp nere i vänstra hörnet i skrivbordsläget. Det är den runda startknappen som vi känner igen från Windows 7.

Start Menu 8 har en del inställningar du kan justera för att anpassa gränssnittet och annat. Du kommer åt dessa genom att klicka på din nya fina startknapp och i menyn välja Settings. Nu öppnas programfönstret för Start Menu 8, och här hittar du fyra flikar; Allmänna inställningar, Startknapp, Meny, Användargränssnitt.

Start Menu 8 - startknappen i Windows 8

Under Allmänna inställningar kan du göra grundläggande val för hur programmet Start Menu 8 ska köras. Du kan välja att köra igång programmet tillsammans med Windows, och starta Windows direkt till skrivbordet (Skippa Metro-skärm). Du kan inaktivera snabbhörnen och sidofältet – det vill säga de nya finesserna i Windows 8.

Personligen valde jag att inte inaktivera sidofältet, eftersom menyn som visas till höger är rätt bra att ha ibland. Nu har jag i och för sig pekskärm på min bärbara dator, så det är smidigt att komma åt snabblänkarna i sidofältet till höger (Sök, Dela, Enheter, Inställningar) genom att svepa in med fingret. På samma sätt gillar jag snap-funktionen i Windows 8, som låter mig docka appar genom att dela in skärmen i två områden, och därför kryssade jag även bort Inaktivera Metros snabbhörn.

Om du kryssar i rutan Vänsterklicka för att öppna Windows Startmeny, kommer hemskärmen att öppnas när du klickar på din startknapp eller trycker [Windows]-tangenten. Du vill säkert ha denna ruta urkryssad. För att komma åt hemskärmen (Metro) trycker du [Alt]+[X].

Olika startknappar för Windows 8

Under fliken Startknapp kan du välja vilken design din nygamla startknapp ska ha. Standardvalet är den runda startknapp vi känner igen från Windows 7. De knappar du har att välja mellan är inte speciellt snygga, bortsett från standardvalet.

Men IOBit har varit rätt smarta, så det är inte svårt att skapa egna knappar. Hur du går tillväga har man publicerat på sitt diskussionsforum. Här välkomnar man användare att posta sina egna startknappar – där kan du alltså ladda ner fler startknappar. Kan du hantera ett bildredigeringsprogram hyfsat bra, är det inga problem för dig.

De två sista flikarna är Meny och Användargränssnitt. Under Meny hittar du en massa olika alternativ som du kan välja att ha tillgängliga via din startmeny; Kontrollpanalen, Musik, Bilder, Nätverk, Kör och så vidare.

Start Menu 8 med svensk översättning

Användargränssnitt låter dig ändra till Svenska om språk. Tycker du att typsnittet i startmenyn är för litet ändrar du här till Stort typsnitt. I rutan Avatar kan du justera hur många program som ska listas i startmenyn, välja din profilbild och ändra grafiskt skal (skinn) mellan Windows 7 och Windows 8. Vad det gör är jag inte säker på…

Saknar du startknappen i Windows 8, är Start Menu 8 ett bra alternativ. Det är väldigt lätt att använda och det innehåller tillräckligt med inställningar för att kunna bestämma hur menyn ska fungera tillsammans med Metro. Dessutom är själva startmenyn snyggt genomförd – utseendet är enkelt och stilrent, och det passar in i skrivbordsläget i Windows 8.

Ladda ner från Programguiden

Mer läsning:

Taggar: Start Menu 8, startmeny, startknapp, Windows 8, Microsoft, Windows, Windowsknappen, Windowstangenten, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så enkelt (och gratis) får du tillbaka startknappen i Windows 8

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *