Windows

Stäng av onödiga Windows-tjänster och få en snabbare dator

Det finns rätt mycket som körs i bakgrunden av Windows, och alla de här applikationerna drar så klart ner prestandan på din dator. Tjänster är sådant som ligger resident i bakgrunden och startar tillsamman med Windows. De flesta är nödvändiga för att Windows ska fungera medan andra kan fimpas.

Windowstjänster är program som ligger i bakgrunden och tar hand om olika saker som behöver lösas. Det finns till exempel en tjänst som heter Print Spooler, vars syfte är att hantera dina utskrifter. En sådan tjänst behöver du ha kvar om du skriver ut från datorn.

Men när man tar en titt på vilka tjänster som är igång, inser man snabbt att många är sådana som tillhör program man inte längre använder, eller som är för funktioner i systemet som du inte använder. Hur ofta använder du till exempel Bluetooth i datorn? De flesta av oss svarar “aldrig”. Varför ska det då köras ett program för att bevaka Bluetooth i bakgrunden?

Windowstjänster är inget för nybörjare, utan du bör ha lite grundläggande kunskaper om Windows innan du ger dig i kast med att rensa bort onödigheter. Du hittar verktyget genom att i Windows 7 öppna start och söka efter tjänster. Har du Windows XP går du till Kontrollpanelen och Administrativa verktyg.

Tjänster i WIndows stänga av

Börja med klicka på Status-kolumnen två gånger för att sortera så att du får fram alla startade tjänster överst. Därefter är det bara att börja gå igenom dem. Ofta finns det en beskrivning till varje tjänst, och är du osäker dubbelklickar du får att få fram mer information om vad det är för programfil.

Stäng av tjänster i Windows

Det är även i denna ruta som du kan välja att stänga av onödiga tjänster. Välj Startmetod Manuell och klicka på Stoppa för att inaktivera tjänsten.

Är du osäker på något, är Google din bästa vän. Gå till sökmotorn och knappa in namnet för tjänsten, så kommer du att få fram sidor som förklarar vad det är för typ av programvara.

En varning bör utföras, innan någon läsare börjar stänga av alla tjänster de inte känner till. Stänger du av fel tjänster så kommer Windows sluta att fungera. Därför är det viktigt att göra det här under försiktighet. Stäng inte av på måfå, utan bara de tjänster som du med säkerhet vet att du inte använder.

Taggar: tjänster, Windows, prestanda (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Stäng av onödiga Windows-tjänster och få en snabbare dator

  1. Svampen

    Men är dety inte bara att starta datorn i felsäkertläge om man råkar inaktivera en för mycket? å sedan aktivera den igen från felsäkertläge?

    Visst det blir ju en del om starter kanske men de kan de ju vara värt i längden ;)

  2. Anders

    Ett bra stätt att snabba upp sin dator. Men som du skriver så får man ha en del windowsvana innan man går in och petar för mycket.
    Ett tips är att man går in i fliken beronde och kollar så att ingen annan tjänst är beroende av den man vill stänga av. Annars kan det snabbt bli problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *