Städa och säkra din dator, del 6: Gratis virusskydd

Antivirus och antispyware skyddar din dator mot många former av attacker från Internet. Det är ett måste för alla Internetanvändare som kör Windows.

Om du följt med i alla delarna av den här skolan, så bör du vid det här laget ha ett städat och fräscht system som förhoppningsvis går så pass bra att du märker att det är snabbare. Om du fortfarande tycker att din dator är seg, är det möjligt att du har drabbats av virus eller spyware (spionprogram).

Kör man Windows idag, krävs det att man har ett antivirus och allra helst även ett antispyware installerat på sin dator. Att man bara drabbas av virus när man laddar ner piratkopierade program är en myt. Det räcker faktiskt att surfa runt på nätet i lugn och ro, för att helt plötsligt – utan att man märker det – få ett virus installerat på datorn.

Virusskaparna har massor av komplexa lösningar som arbetar med säkerhetshål i programvaror och skript av olika slag, för att smitta din dator utan att du märker det. Sådana här virus sprider sig inte bara via suspekta sajter, utan har även dykt upp på många helt legitima nyhetssajter och liknande. Det sprids exempelvis massor av farlig kod via Facebook och MySpace. För att inte tala om MSN Messenger. Det är lätt att klicka på fel länk.

Varken antivirus eller antispyware behöver kosta några pengar. Det finns väldigt effektiva och bra säkerhetsprogram som är helt gratis. De två som jag för nuvarande anser vara bäst, är antivirusprogrammet Avast! AntiVir Personal 9 samt spywareskyddet SpyBot S&D.

Det sistnämnda ger dig, till skillnad mot många konkurrerande antispyware, även realtidsskydd. Realtidsskydd innebär att programmet hindrar spyware från att installeras, istället för att bara söka igenom datorn och försöka ta bort det som redan smittat systemet. SpyBot S&D har också en smart funktion som övervakar registret och varnar om något program försöker lägga in autostartande verktyg.

Om du idag inte har något bra skydd mot virus och spyware, tycker jag att du ska testa ovanstående. Notera dock att du måste avinstallera eventuella antivirus som du redan har. Du ska aldrig köra mer än ett antivirus samtidigt, eftersom de krockar med varandra och ställer till med stora problem.

Det här avslutar artikelserien om att städa din dator! Jag hoppas att du har lärt dig något, och jag önskar dig lycka till med ditt nya städade system.

[b]

Spybot
image-478
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Städa och säkra din dator, del 6: Gratis virusskydd

  1. Richard

    Håller inte med om att använda Avast. Flera av mina vänner har tagit bort det pga att det slöar ner datorn.

  2. Bo Bägén

    MYCKET bra tips om datorstädning men… Det hade varit tacksamt om det varit mer utskriftsvänligt. Kanske jag missat någon anvisning om hur man skriver ut underliggande länkar samtidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *