Städa och säkra din dator, del 5: Ta en backup

Säkerhetskopiering är ett måste, om du har viktiga filer såsom digitalfoton. Förr eller senare kommer systemet eller hårddisken krascha, och då är en backup oerhört viktig.

När du nu ändå håller på och arbetar med din dator för att städa den och få systemet att fungera bättre, bör du passa på att ta en säkerhetskopia om du inte redan har satt det i system. Säkerhetskopiering kan göras på flera sätt.

Det absolut enklaste sättet är att helt enkelt kopiera alla dina viktiga filer till en annan lagringsenhet. Du kan bränna ut det på en CD/DVD-skiva, lägga det på ett USB-minne eller en extern hårddisk. Fördelen med den här lösningen är att du inte behöver lära dig några program. Nackdelen är att det inte sker automatiskt och tar lång tid om du har dina filer utspridda på flera ställen.

Precis som jag skrivit i de flesta av delarna i den här artikeln, finns det även denna gång programvara som följer med Windows (såvida du inte har Windows XP Home, eller någon annan nerbantad version som saknar väsentligheter). Säkerhetskopiering heter programmet och du finner det under Start -> Program -> Tillbehör -> Systemverktyg. Härifrån kan du skapa en säkerhetskopia av utvalda mappar på din hårddisk. Du kan också schemalägga arbetet, vilket betyder att det görs automatiskt vid utvalda tidpunkter.

Gillar du inte Windows egna programvara finns det så klart många bra gratisprogram. I min blogg har jag listat de 7 bästa gratis backup-programmen för Windows. Om jag ska välja ett av dem, faller valet på Comodo Backup. Det tycker jag är ett bra och lättanvänt program för att hantera säkerhetskopiering. Dessutom kommer det från en tillverkare som jag har stort förtroende av.

[b]

Windows Särkerhetskopiering
image-472
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *