Städa och säkra din dator, del 4: Defragmentering

Genom att defragmentera din rensade hårddisk, kommer du att göra läsning och skrivning mer effektivt och snabbare. Det är välinvesterad tid.

När du använder din dator, och skriver till hårddisken – något som görs hela tiden, kommer datan att bli allt mer fragmenterad. När systemet skriver en fil till din hårddisk, kommer filen att delas in i små sektioner, för att göra det lättare att hantera den och för att utnyttja hårddiskens lagringsutrymme maximalt. Men ju längre tid du har använt din hårddisk, ju mer utspridda kommer dessa sektioner vara.

Väldigt utspridd data gör att hårddisken måste arbeta hårt för att samla och sätta ihop en stor fil. Detta märker du genom att läsningen går långsammare och framför allt hör du hur hårddisken väsnas högt när läshuvudet måste hoppa fram och tillbaka över magnetskivorna. Det är då din hårddisk behöver defragmenteras.

Defragmentering innebär att en programvara flyttar om sektionerna (cluster eller block, som de också kallas) så att en fils data hamnar så nära varandra som möjligt. På så sätt behöver hårddisken inte arbeta så febrilt med att lokalisera allt innehåll i en fil. Det gör att läsningen går snabbare och du slipper en del rassel från datorn. På längre sikt gör det också att din hårddisk inte slits lika mycket och håller längre.

Windows har ett eget verktyg vid namn Diskdefragmenteraren, som du hittar under Start -> Program -> Tillbehör -> Systemverktyg. Detta program är relativt bra och fungerar fint att köra. Det är dock inte det mest effektiva på marknaden, precis. Vill du ha bättre resultat kan du prova något annat.

Ett bra val är Auslogics Disk Defrag. Det här är ett gratis verktyg från en välkänd programtillverkare. Programmet är väldigt enkelt att använda. Börja med att stänga av så många program som möjligt, och starta sedan Auslogics Disk Defrag. I menyn väljer du vilken hårddisk du vill defragmentera. Därefter är det bara att klicka Next och vänta på att arbetet genomförs.

[b]

Auslogics Disk Defrag
image-469
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Städa och säkra din dator, del 4: Defragmentering

  1. Jesper

    Jag kan inte svara på din fråga Emil men jag ber dig att göra skillnad på minne och lagringsutrymme. När man talar om minnen så talar man om datorns RAM-minne som rensas varje gång datorn stängs av.

  2. Emil

    Hej

    Att stänga ner så många program som möjligt – är det viktigt av fler orsaker än att man frigör minne och får defragmenteringen att gå snabbare? Kan man sabba defragmenteringen genom att göra saker på datorn under tiden som den pågår?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *