Städa och säkra din dator, del 3: Städa hårddisken

Städa hårddisken görs dels manuellt och dels med smarta verktyg. Genom att städa bort onödiga filer frigör du lagringsutrymme och får bort sådant som kan bråka.

Om du är en helt vanlig hemanvändare så kommer du garanterat att ha massor av filer liggande på hårddisken. Det vet jag att jag har. Varje gång jag rensar upp bland filmer, bilder, nerladdade program och annat onödigt, återfår jag många gigabyte lagringsutrymme.

Det här manuella arbetet är inte speciellt roligt, det ska erkännas, men det ger snabbt avkastning. Klicka runt bland dina mappar och radera sånt du inte vill ha. Låt [Del]-knappen gå varm. När du är klar, töm Papperskorgen genom att högerklicka på den och välja Töm papperskorgen.

Skulle du av misstag radera en fil du vill ha kvar, kan du först titta så att den inte ligger i Papperskorgen. Om så inte är fallet kan du använda dig av programmet Recuva för att återställa raderade filer. Du behöver dock vara snabb, så att platsen på hårddisken, där filen låg, inte hinner skrivas över av något annat.

Steg nummer två i rensningen är att använda CCleaner. Detta kritikerrosade gratisprogram skannar igenom din dator och låter dig rensa bort massor av olika filer, som du inte manuellt har tagit hand om. Ofta finns det tonvis med temporära filer som inte fyller någon som helst funktion mer än att ta upp plats.

Om du uppgraderat till en ny version av Windows, har du förmodligen din gamla version kvar på hårddisk i en mapp kallad Windows.old, som du kan rensa bort med Diskresning.

 

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Städa och säkra din dator, del 3: Städa hårddisken

  1. anita sall

    Verkar bra program men jag begriper inte riktigt vad jag kan ta bort när jag ska avinstallera så det är svårt när man är ovan
    men allt blir ju bättre med program osv
    tack för testet
    anita

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *