Städa och säkra din dator, del 1: Därför gör du det!

Genom att städa systemet och hårddisken från program och filer du inte använder, får du en snabbare mer säker dator. I den här skolan får du lära dig hur du gör!

Enligt en rapport från säkerhetsföretaget F-Secure så har 80-90 procent av alla datoranvändare i genomsnitt fem säkerhetsluckor i olika program de har installerade. F-Secures forskning visar att det inte räcker att hålla programmen man använder uppdaterade. Även gamla program som ligger kvar på hårddisken utgör ibland säkerhetshot.

Därför är det viktigt att avinstallera program som du inte längre använder. I den här skolan, som sträcker sig över sex delar, kommer du att få lära dig att steg för steg städa din dator och slå två flugor i en smäll: dels får du en snabbare och mer optimerad dator, och dels kommer du att få en säkrare dator som hindrar attacker från Internet i form av skadlig kod, trojaner, elaka hackare och så vidare.

Om du vill prova hur säker programmen på din dator är, kan du köra webbverktyget F-Secure Health Check. Det kan köras direkt från webbläsaren, men kräver en ActiveX-installation så du måste använda dig av Internet Explorer. Programmet skannar igenom din dator och belyser säkerhetshål och ouppdaterade programvaror.

PCOnlines skola är som sagt indelad i sex artiklar.

[b]

F-Secure Health Check
image-454
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Städa och säkra din dator, del 1: Därför gör du det!

 1. Pingback: CCleaner Slim 2.24.1010 – Städa din dator gratis och enkelt @ Gratisprogram – Hundratals tips!

 2. Owe

  När jag kör F-secure Health Check i IE8 (Xp)får jag upp “Fel på sidan”.
  Jag testar olika rensningsprogram som CCleaner, Advanse System Care, F-secure, Windows on line test osv. Alla hittar massor av skräp fastän jag strax innan rensat datorerna med något annat program. Vilka program är bra och trovärdiga och vilka “lägger” till en massa skit för att kunna visa hur mycket de tar bort. De hänvisar ju ofta till en köpversion som de påstår löser alla problem.
  Som virusprogram kör jag AVG 8.5. Windows Defender och Ad-Aware ligger hela tiden och skannar.

 3. TkJ Post author

  Konstigt! Det fungerade fint för mig när jag testade. Körde IE8, men jag är osäker på vilken Javaversion jag hade (testade på en annan dator som inte är här).

 4. maria

  Hej!
  Har du testat webbverktyget? Det verkar inte fungera särskilt väl!T.ex enligt test: jag använder både IE6 och IE7 (båda är avinstallerade och filerna borttagna), när jag använder IE8!
  Sen det påstås att jag har Sun Java JRE 1.5.x / 5.x och Java Web Start 5.x som jag inte kan hitta någon stans (har Java 6 uppdate 13)!
  Vänliga hälsningar!/Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *