Windows 8-tips

Rensa bort onödiga filer från hårddisken i Windows 8

Det spelar nästan ingen roll hur stor lagringsutrymmet är i din dator, för det kommer ändå aldrig räcka. Har du en traditionell hårddisk har du med största säkerhet betydligt mer utrymme än om du har en nyare dator med SSD. Fördelarna med SSD är att den är knäpptyst, blir inte varm och är snabbare – men tyvärr kostar den betydligt mer, varför de flesta är små jämfört med vanliga hårddiskar. Så hur städar du bort onödiga filer smidigast?

I den bärbara dator jag har för tillfället sitter det en SSD – Solid State Drive – på cirka 100 GB. Den har sina styrkor; den är helt tyst, blir inte alls lika varm som en vanlig hårddisk, och den är bra mycket snabbare. Det här märks inte minst när jag startar datorn och Windows bootar upp på ett ögonblick.

Tyvärr är 100 GB inte speciellt mycket lagringsutrymme på en modern PC med Windows. Ett par avancerade program och spel, samt några filmer, så är utrymmet slut. Hade jag istället valt en traditionell hårddisk hade jag förmodligen kunnat få 1-2 TB (1000-2000 GB) för samma pris. Men då hade det kommit med hårddiskens svagheter i form av väsen, värme och stötkänslighet.

Städa hårddisken

Du behöver hålla koll på ditt lagringsutrymme, för helst ska du alltid ha ett par GB ledigt. Det behöver Windows och andra program för temporära filer, växlingsfiler och annat. Windows kommer att varna dig när utrymmet börjar bli för snålt, och då är det hög tid att rensa bland dina filer.

Det finns flera metoder för att städa hårddisken. Det kryllar till exempel av olika gratis- och betalprogram som säger sig städa systemet ordentligt, men kvaliteten är väldigt varierande. Ett program som vi dock kan rekommendera är CCleaner. Det har funnits på marknaden i många år och är tryggt. Vi har kört det hundratals gånger i olika versioner på olika Windowsdatorer genom åren, utan några problem.

Samtidigt finns det ett hyfsat effektivt verktyg för att städa disken i Windows. För bästa resultat gör du rätt i att rensa lagringsutrymmet i tre steg.

1. Manuell borttagning av filer och program

Före du kör igång programmen för att ta bort onödiga filer, bör du lägga en stund på att manuellt rensa bort sådant du inte längre ha något behov av. Det handlar om program och spel som du inte använder, och stora tunga filer – exempelvis filmer och TV-program.

När det gäller stora filer är det inte fel att ha en extern hårddisk som du kan flytta över dem till. Är det filer som du är rädd om ska du dock tänka på att du har en säkerhetskopia. Nöj dig aldrig med att ha dina viktiga filer på ett ställe, för när den lagringsenheten går sönder – och det kommer den att göra förr eller senare – förlorar du allt.

Revo Uninstaller

För att avinstallera program går du till Kontrollpanelen -> Program -> Avinstallera ett program. Det här verktyget lämnar en del att önska, och det är inte ovanligt att problem uppstår när du vill avinstallera något. Skulle så ske, kan du prova tredjepartsalternativet Revo Uninstaller. De har en gratis freeware-version som räcker långt.

Vanliga filer raderar du genom att dra dem till Papperskorgen, alternativt bara markera dem och trycka [Del]. Glöm inte att tömma Papperskorgen när du är klar (högerklicka och välj Töm Papperskorgen).

2. Kör Windows egna Diskrensning

Windows har som sagt ett eget verktyg för att rensa bort skräpfiler. Programmet heter Diskrensning och du kommer bland annat åt det via Kontrollpanelen -> System och säkerhet -> Administrationsverktyg -> Diskrensning (Frigör diskutrymme).

Windows Diskrensning

Diskrensning kollar bland annat igenom olika mappar för temporära filer, exempelvis cachade filer från Internet Explorer. Du kan ofta återfå en hel del lagringsutrymme efter att ha kört Diskrensning, speciellt om det var ett tag sedan du städade.

Nackdelen med programmet är att det av naturliga skäl är fokuserat på filer genererade av program som ingår i Windows. Så om du surfar med en annan webbläsare än Internet Explorer, kommer dess temporära filer att kvarstå.

Rensa bort skräpfiler med CCleaner

3 Slutstäda med gratisprogrammet CCleaner

I det sista steget städar vi upp det sista genom att ta hand om allt det som Diskrensning missat – det vill säga temporära filer och annan bråte skapat av program som inte ingår i Windows.

Det finns gott om verktyg som hjälper dig att rensa hårddisken från onödiga filer, men kvaliteten varierar stort. Ett av de mest populära och pålitliga programmen är CCleaner från Piriform. CCleaner har funnits länge, och som jag skrev ovan har vi kört det mängder av gånger på många olika datorer och olika utgåvor av Windows.

CCleaner städar hårddisken

Den här gången klarade CCleaner, trots att jag kör Diskrensning, av att städa bort ungefär 2,7 GB onödiga filer. Sammanlagt frigjorde jag 8 GB lagringsutrymme. Hur mycket lyckades du städa bort?

Taggar: Windows, Windows 8, städa hårddisken, SSD, hårddisk, lagring, lagringsutrymme, rensa hårddisken, städa, CCleaner, Diskrensning (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *