Så spelar du in video med din webbkamera

Vill du spela in en video med din webbkamera? Då kan du använda gratisprogrammet Windows Live Movie Maker, som Microsoft utvecklat. Programmet är lätt att använda och du kommer snabbt igång.

En återkommande fråga jag får, är hur man spelar in videofilmer med hjälp av webbkameran. Alla nya bärbara datorer har inbyggd webbkamera (webcam) så det borde vara en självklar funktion i Windows. Idag finns det emellertid inget inbyggt i Windows, men troligen kommer det i och med Windows 8.

En enkel lösning på problemet är att ladda ner Microsofts Windows Live Movie Maker, som är helt gratis. Med hjälp av Movie Maker kan du redigera videofilmer och du kan också spela in nya videoklipp med din webbkamera och spara dessa som filer på hårddisken.

När du laddat ner och installerat Windows Live Movie Maker startar du det via Startmenyn -> Program, alternativt kan du söka i Sökfältet i Startmenyn. Programmet fungerar på Windows Vista och Windows 7.

Spela in video med webbkamera

Klicka på ikonen Webbkameravideo i programmets menyfält för att börja spela in video med webbkameran. I fönstret som öppnas ser du din webbkameras bild till vänster. Klicka på Spela in för att påbörja inspelningen. När du är klar klickar du på Stoppa.

Spara film från webbkamera

Nu kommer en fildialogruta att automatiskt öppnas, och här knappar du in filnamnet för din video. Spara den på ett lämpligt ställe på hårddisken. Därefter kommer du att skickas tillbaka till det vanliga gränssnittet i Windows Live Movie Maker.

Om du vill kan du nu börja redigera din video. Du kan klippa bort och flytta runt klipp, du kan applicera filter, övergångar och effekter, och du kan lägga till förtexter och bakgrundsmusik. Windows Live Movie Maker är relativt enkelt men du kan göra förvånansvärt mycket med verktyget.

Ska du skicka din video via e-post eller förbereda den för att bränna på en DVD-skiva, klickar du på ikonen Spara film.

Videoblogg från webbkamera på YouTube

Under rubriken Dela i verktygsfältet hittar du också snabbfunktioner för att exempelvis publicera videon direkt på YouTube. Det här är väldigt smidigt för dig som vill göra en videoblogg.

När du klickar på YouTube-ikonen kommer du att få fram en dialogruta som låter dig välja vilken upplösning du vill använda. Är det bara en videoblogg behöver du inte mer än max 960×720. Har du inga effekter eller texter klarar du dig fint med 640×480 pixlar.

Spela in webbkamera ladda upp på YouTube

Därefter kommer du att få fram en inloggningsruta där du fyller i dina inloggningsuppgifter för YouTube. Om du inte har sådana behöver du registrera dig på YouTube. Det är så klart helt gratis.

Slutligen får du fylla i lite information om ditt videoklipp. Här kan du skriva en titel, en beskrivning och lite annat. Sedan är det bara att ladda upp filmen och vänta ett tag under tiden YouTube kontrollerar den så att du inte bryter mot några regler (så länge du inte är naken, slaktar ett djur eller – gud förbjude! – gör intrång i upphovsrätten, är det ingen fara).

Taggar: webbkamera, webkamera, webcam, Movie Maker, Windows Live Movie Maker, YouTube (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Så spelar du in video med din webbkamera

 1. Vynja Kennerfalk

  när jag spelar in en video så kommer inget ljud, men när jag lägger till musik så funkar det men jag vill verkligen att ljudet ska funka så man hör vad jag säger. snälla kan någon hjälpa mig att lösa det

 2. Elin Jangestig

  jag vet att man kan filma med Windows Movie Maker men det enda problemet är att den hakar upp sig! om någon vet hur jag kan göra så är jag väldigt tacksam om någon svarar :)

 3. Erika

  En fråga.. jag vill spela in relativt långa sekvenser. Jag målar och vill filma målning från början till slut. Men mitt i allt vill jag ju kunna pausa och sen återuppta inspelningen….. men HUR gör man det? Har sen ett till problem i wlmm…. När jag har klippet jag vill använda och vill speeda upp hastigheten på det, så försvinner slutet på klippet???? Varför? Tacksam för svar! arraq@hotmail.com

 4. tilda

  hade redan detta pogrammet på datan men visste bara inte hur man spelade in, tack tack så mycket :P, 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *