hemmabio

Sony VLP-PW1000ES – 4K-projektor för hemmet

Sony VLP-PW1000ES är en projektor för hemmabiobruk som är något utöver det vanliga. Prislappen på närmare 200 000 kronor avskräcker dock förmodligen de flesta från att montera upp den i vardagsrummet där hemma.

För den som tycker att det är svårt att se någon större skillnad i kvalitet mellan en vanlig dvd och en blu-rayfilm i 720p- eller 1080p-upplösning lär en film i 4K-upplösning undanröja alla tvivel om kvalitetsskillnad. 4K är den högsta digitala upplösning som används när det gäller filmer idag, även om inscanning av analoga filmer i viss mån även har börjat ske i 8K-upplösning.

En film i 4K-upplösning har en bredd på 4096 punkter medan höjden på filmen kan variera. Detta ska jämföras med 1080p-formatet, där bredden på filmen ligger på 1920 punkter. För att få tag på filmer i 4K-upplösning behöver man en särskild uppspelare och en sådan går också loss på rätt så saftiga summor. Bland digitala biografer brukar filmer i 4K-upplösning levereras på hårddisk.

Enligt Engadget ska Sonys Playstation 3 genom en uppgradering snart kunna användas för att skicka ut stillbilder i 4K-format via hdmi-porten. Vid en demonstration av Sony VLP-PW1000ES ska Sony också ha demonstrerat detta genom att använda sig av en Playstation 3 för att visa stillbilder i 4K-upplösning via projektorn.

För den som inte har en Playstation 3, inte har möjlighet till att få tag på filmer i 4K-format men ändå vill visa annat än stillbilder så  kan man dock ändå ha glädje av den extremt höga upplösningen på Sony VLP-PW1000ES . Projektorn har nämligen inbyggd funktionalitet för att skala upp en film i vanlig full hd-upplösning till det högre formatet för att sedan projicera fram bilden med en ljusstyrka på 2 000 lumen. Det dynamiska kontrastomfånget på projektorn är 1000 000:1.

Projektorn, som först var planerad att komma innan årskiftet, ska enligt Engadget vara redo för lansering i januari nästa år. Även om projektorn vänder sig till hemanvändare så ligger dock prislappen betydligt högre än de flesta av oss har råd med. Ungefär motsvarande 200 000 kronor väntas den komma att kosta.

Taggar: hembio, projektor, Sony VLP-PW1000ES , blu-ray, 4K, upplösning, hd-projektor, 4K-projektor (Intressant?)

 

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *