Internet

Snabbare surf gratis genom enkel DNS-inställning

Vill du testa ett knep som kan snabba upp ditt surfande? Genom att byta DNS-servrar kan du öka hastigheten det tar för att göra kopplingen domännamn till IP-nummer, något som sker massor av gånger när du besöker en vanlig hemsida. Det är enkelt gjort.

DNS, Domain Name Server, är en server som översätter domännamn till IP-nummer, för att hantera trafiken i exempelvis din webbläsare. Hade det inte varit för DNS hade vi fått lära oss att knappa in IP-nummer istället för namn, så det är en rätt bra teknisk lösning.

Ett problem är dock att Internetleverantörer sällan lägger mycket pengar på att ha bra och snabba DNS:er. De här servrarna är inte högprioriterade, vilket påverkar hastigheten negativt. Det ska tilläggas att det inte rör sig om några stora skillnader. I vissa fall kan dock problem uppstå hos DNS:erna hos din Internetleverantör, och då fungerar inte mycket.

För att lösa det här kan du använda dig av fria DNS:er. Det finns ett par olika alternativ, varav de mest populära är OpenDNS och Google Public DNS. Dessa lösningar är riktigt snabba och bra, och du kan fritt använda dem genom att helt enkelt ange deras adresser i dina inställningar.

Så byter du till snabbare DNS

Dels kan du göra denna inställning i Windows, för att byta DNS på din specifika dator, eller kan du göra det i din router och då tilldelas alla datorer som ansluter till Internet via routern dessa nya DNS:er. För att göra det i Windows 7 går du till Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter. Under Visa dina aktiva nätverk finns en länk till din anslutning, klicka på den.

Ändra DNS-server

Nu öppnas ett fönster i vilket du klickar Egenskaper. Markera Internet Protocol version 4 och klicka Egenskaper. Under Använd följande DNS-serveradresser knappar du in IP-numrena till dina nya DNS:er:

Google Public DNS

 • 8.8.8.8
 • 8.8.4.4

OpenDNS

 • 208.67.222.222
 • 208.67.220.220

Ett tips är att ta en av DNS-adresserna från respektive tjänst, så om någon av dem mot förmodan skulle ligga nere en kort stund, kommer den andra att tillfrågas.

För att ändra i din router, loggar du in på dess administrationssida. Det gör du genom att gå till 192.168.0.1 (eller vilken adress din router nu har). Logga in med namn och lösenord och leta upp inställningen för DNS:er. Ofta finns den på förstasidan. Här kan du knappa in flera servrar:

Byt DNS i router

Det är så klart inte säkert att du märker av någon större skillnad på hastigheten. Om du är tekniskt intresserad kan du prova gratisprogrammet Namebench, som låter dig testa hastigheten på DNS-servrar för att avgöra vilken som är den snabbaste.

Taggar: OpenDNS, Google Public DNS, DNS (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Snabbare surf gratis genom enkel DNS-inställning

 1. Malte ormenius

  Funkar ej..saktar ned hastigheten betydligt mycket helst om man ska ladda ner nåt..rekommenders ej

 2. Magnus Brink

  Jättebra tips!

  Något som jag brukar köra med är programmet DNSJumper som söker genom många kända DNS servrar och kollar vilken som är snabbast.
  Väldigt enkelt och smidigt program :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *