Här hittar du gratis program för att styra ditt smarta hem

Allt fler har börjat utveckla sina smarta hem, eller som det också kallas för: hemautomation. Vad det handlar om är att du med hjälp av en dator av något slag ser till att vissa saker i hemmet startar automatiskt vid vissa tidpunkter eller situationer. Här hittar du gratis program för att bygga ditt smarta hem!

Vad du än tänker köpa för hemelektronik idag, så kan du utgå från att det förmodligen finns någon form av Internetuppkoppling i den. Men varför ska du egentligen ha Internet i din kaffebryggare? Inte är det för att surfa på dess skärm i alla fall.

Syftet med att ansluta enheter till Internet är att du ska kunna styra dem antingen på distans eller via någon annan enhet i hemmet. Du kanske har en smart högtalare som låter dig tala med ditt hus. När du trillat ur sängen på morgonen kan du be ditt smarta hem att sätta på kaffet under tiden du går på dass.

Eller så har du exempelvis någon form av server som vid vissa tidpunkter skickar kommandon till olika smarta enheter i hemmet.

Raspberry Pi och hemautomation
image-6910

Med en Rasberry Pi och rätt programvara kan du tända lampor runt om i hemmet när du ska vakna vid klockan 6:30. Och sedan ser din dator till att sätta på din TV för nyheterna, aktivera brödrosten och på vintertid starta motorvärmaren. Och sätta på kaffebryggaren (ja, jag älskar kaffe).

Gratis program med öppen källkod

Det finns så klart många färdiga lösningar att köpa. Men det är en djungel av olika protokoll för olika prylar. Och om du då är hyfsat tekniskt lagt vill du kanske få allt att fungera från ett ställe – förslagsvis en server av något slag som du kommer åt via webben.

Som server är en Raspberry Pi ett bra alternativ, men det finns också lösningar som låter dig köra det på din nätverkshårddisk, om du har en tillräckligt flexibel sådan. Annars kan du egentligen köra vilken dator som helst. Nackdelen med att använda en gammal vanlig dator är att du bör ta med kostnaden för elektricitet. Det är något man tyvärr glömmer.

När det kommer till programvara finns det en lång rad alternativ att välja mellan. Sajten Open Source har en artikel där de listar 6 bra gratis alternativ inom öppen källkod. Artikeln är visserligen inte ny men den uppdateras kontinuerligt med fler tips under huvudprogrammen.

Läs mer om öppen källkod inom hemautomation.

Taggar: smarta hem, hemautomation, gratisprogram, freeware, open source, öppen källkod (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *