Kriminella gäng kan i hemlighet använda din dator!

Tänk dig för när du surfar

En rejäl dos av försiktighet och kritiskt tänkande är viktigt när du surfar. Det kryllar av infekterade webbsajter, länkar, filer och meddelanden som alla försöker få dig att lämna ifrån dig personliga uppgifter eller ladda ner och installera trojaner och annat skräp.

Cyberskurkar är väldigt aktiva på sociala nätverk som Twitter och Facebook. Där lurar de till sig inloggningsuppgifter och använder sedan dessa för att skicka ut länkar till personernas bekanta. Folk är betydligt mer benägna att okritiskt klicka på länkar som ser ut att komma från person man känner.

Säker på Facebook och Twitter

Men det går inte att lita på att det verkligen är avsändaren som har postat meddelandet. Håll alltid ögonen öppna efter suspekta saker. Innan du fyller i dina inloggningsuppgifter, kontrollera så att du är på rätt webbadress. Nappa inte på erbjudanden som låter för bra för att vara sanna. Lämna aldrig ifrån dig uppgifter till källor som du inte litar helt på.

Idag är det populärt att lura användare till att tro att de blivit smittade av virus, för att få dem att ladda ner falska säkerhetsprogram. Om du plötsligt skulle få upp virusvarningar när du surfar, kontrollera noggrannt om det är legitima. Kommer de från ditt antivirusprogram eller är det ett falskt meddelande? Ladda aldrig ner antivirus och andra säkerhetsprogram utan att först googla på deras namn.

Om du vill lära dig mer om hur du som nybörjare skyddar dig på Internet, och vilka program du ska ladda ner och hur du installerar dem, kan jag rekommendera min e-bok Datorsäkerhet för nybörjare. Den kostar endast 25 kronor och du kan köpa och ladda ner den direkt från webben.

Taggar: botnät, botnet, Mariposa, cyberskurkar, virus, zombie, zombiedatorer, säkerhet, Internetsäkerhet, Internet, trojan, antivirus, antispyware, malware, brandvägg, bedrägeri, cyberkriminalitet, Trend Micro (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Kriminella gäng kan i hemlighet använda din dator!

  1. Larseolsson

    Finns ett program som heter Siri-urz.blogspot.com som listar falska säkerhets-program. Bra som referens om man är osäker.

  2. Zeepax

    Hur skapar man ett bot nät som Mariposa och fattade din dator blir infektered med en trojan och sen har botmastern kontrollen av din dator. vad menas med kontroll som teamvier att han kan göra vad som helst radera allt på HD eller vad tack om nån skickar svar. och vad för trojan använder man? och hur får man tag på den tack för svar

  3. Henrik Andersson

    RUbotted har ett “stort” problem med att det tro att alla irc clienter är botnät

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *