Kriminella gäng kan i hemlighet använda din dator!

Städa bort infektioner

När det gäller virusinfektioner ska man alltid arbeta proaktivt, det vill säga skydda sig så att ens dator aldrig drabbas. Om olyckan är framme och datorn blir infekterad av ett virus, finns det inga garantier för att det går att ta bort viruset utan att lämna efter sig skadade filer. Därför är det inte ovanligt att man blir tvungen att rensa hela systemet och börja om från början vad virusinfektioner.

Men innan det går så långt, finns det alternativ att prova. Ett bra verktyg för att söka igenom din dator efter farlig kod och även rensa bort skräpet, är Malwarebytes Anti-Malware. Detta program är gratis och du hämtar hem det från webbsajten www.malwarebytes.org.

Ta bort trojaner för botnät

Anti-Malware finns förutom i en gratisversion även i en betaversion som innefattar realtidsskydd. Gratisversionen är begränsad till att söka igenom och rensa bort – den ger inget resident skydd.

När du har laddat ner och installerat Anti-Malware får du förfrågan om att uppdatera skyddet. Det ska du göra, och därefter kommer programmet att starta med de senaste definitionerna. Klicka igång en skanning av systemet och vänta på att en genomsökning ska göras. Skulle Anti-Malware hitta farlig kod kommer du att få frågan om du vill rensa bort det.

Så håller du din dator säker

Som påpekats är det väldigt viktigt att tänka proaktivt när det kommer till datorsäkerhet. Du ska hålla din dator skyddad så att du inte drabbas av några infektioner. Samtidigt är det viktigt att känna till hur man ska använda Internet.

Oavsett hur bra säkerhetsprogram som finns installerade på datorn, är det inget som hindrar att användaren klantar sig och kör igång virussmittade programvaror eller lämnar ifrån sig personlig information på Internet.

Först och främst är det viktigt att ha ett bra säkerhetspaket med antivirus, antispyware och brandvägg. Här finns det en lång uppsättning gratisprogram om du vill nöja dig med sådana. Ett kommersiellt säkerhetspaket har fördelen att du får allt under ett och samma tak, att du får tillgång till support och dessutom har de kommersiella programmen som regel snabbare uppdateringar än gratisversionerna. De fria antivirusprogrammen ges i de allra flesta fall ut gratis som en form av marknadsföring för sina prissatta storasyskon.

”Välj ett antivirus som inte bara använder traditionella antivirustekniker utan också kombinerar dem med nyare skyddsmetoder som ryktesanalys, uppdateringar via molnet och heuristiskt skydd”, sa David Sancho i min intervju.

Viktigt är också att hålla operativsystemet och installerade applikationer uppdaterade till senaste versionerna.

Uppdatera säkrare Windows

Se till att alltid uppdatera Windows med säkerhetsuppdateringar så fort de släpps. Windows laddar själv ner alla viktiga säkerhetsuppdateringar men beroende på dina inställningar kan det krävas att du själv klickar igång installationerna. Dessa presenteras som en gul sköldikon från Windows Update nere i systemfältet.

Du rekommenderas använda den senaste versionen av din webbläsare, eftersom virus ofta utnyttjar funna säkerhetshål i webbläsare till att sprida sin elaka kod. Samma sak gäller kända tillägg från tredjepart – Adobe Flash, Apple QuickTime och Adobe Reader är tre exempel på insticksprogram i webbläsaren som alla har visat sig innehålla allvarliga säkerhetshål.

Läs vidare: Lär dig det här för att undvika att drabbas…

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Kriminella gäng kan i hemlighet använda din dator!

  1. Larseolsson

    Finns ett program som heter Siri-urz.blogspot.com som listar falska säkerhets-program. Bra som referens om man är osäker.

  2. Zeepax

    Hur skapar man ett bot nät som Mariposa och fattade din dator blir infektered med en trojan och sen har botmastern kontrollen av din dator. vad menas med kontroll som teamvier att han kan göra vad som helst radera allt på HD eller vad tack om nån skickar svar. och vad för trojan använder man? och hur får man tag på den tack för svar

  3. Henrik Andersson

    RUbotted har ett “stort” problem med att det tro att alla irc clienter är botnät

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *