Säkerhet

Skydda din dator med dessa gratisprogram

En Windowsdator som är ansluten till Internet behöver skyddas mot alla former av attacker som sker. Idag räcker det med att besöka “fel” webbsida för att riskera att infekteras av elaka trojaner, eller att installera ett till synes legitimt gratisprogram. Men det behöver inte kosta att skydda datorn. Det finns flera riktigt bra gratisprogram!

Det finns en enorm uppsjö av säkerhetspaket på marknaden, från exempelvis Symantec, McAfee, F-Secure och Kaspersky, som alla är riktigt bra och som har fördelen att de innefattar kompletta skydd. Du får allting i ett och samma paket och behöver inte fundera mer. Men de kostar så klart en slant. Vill du komma ifrån kostnaden, finns det gott om gratisprogram som fungerar riktigt bra.

Norton antivirus 2011

Om du kör med Windows är din dator ständigt utsatt för potentiella hot på Internet. En vanlig missuppfattning är att virus och trojaner bara drabbar de som surfar på obskyra sajter med exempelvis cracks, eller om du laddar ner piratkopierade program. Det är fel.

Likaväl är det en felaktig föreställning att det märks om din dator är infekterad av en trojan. Idag gör skaparna av farlig kod sitt yttersta för att du inte ska märka om din dator är infekterad. Trojanerna gömmer sig i bakgrunden och det märks inte på din dator om du blivit smittad.

Cyberkriminella organisationer tjänar pengar

De vanligaste trojanerna gör idag att den infekterade datorn kan kontrolleras av cyberkriminella för att dels genomföra attacker mot servrar, att skicka ut skräppost och virus, samt för att samla ihop information från hårddisken och andra lagringsmedier och skicka vidare denna till upphovsmakarna.

Dagens trojaner och annan farlig kod handlar om att tjäna pengar. Dels genom att utnyttja datorn för att genomföra brott, men även genom att samla på sig och sälja information. Allt utan att datorns användare ska märka av det. Förr skapades virus för att göra programmerare kända, och då gjorde virus ofta stort väsen av sig genom att tala om för den drabbade att de blivit smittade. Så är inte fallet idag.

PDF och farlig kodEtt exempel på hur virus kan smittas är genom att utnyttja säkerhetshål i webbläsarens tilläggsprogram. Adobe PDF Reader hade exempelvis ett säkerhetshål som gjorde att man kunde köra kod lokalt på datorer bara genom att via en webbsida öppna ett infekterat PDF-dokument.

Detta kunde göras genom att öppna dokumentet i en liten iframe – en del av webbsidan – vilket gjorde det möjligt att köra PDF-dokumentet utan att surfaren ens märkte av att det. Samtidigt som surfaren läste till synes legitima webbsidor (man infekterar webbsidor genom att bland annat hacka webbhotell) kördes programkod som laddar ner och installerar trojaner på datorn.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

8 comments on “Skydda din dator med dessa gratisprogram

 1. Pingback: Gratis virusskydd lika bra som dyra köpealternativ | Father Bens blog

 2. Anonym

  Finns ingen anledning att köpa intrångsskydd för datorn sen flera år tillbaka då det finns många bra freeware som i kombination är lika effektiva.
  Verkar vara skrämselpropaganda i marknadsföringen i kombination med folks okunskap som gör att köpeprogrammen forfarande  säljer så mycket.
  En ROUTER , AVG antivirus free ( bäst i klassen 2010) ,Windows brandvägg och Spybot tillsammans med sunt förnuft på internet klarar ständig uppkoppling och har fungerat utan problem för många många jag känner i flera år utan problem- datorn mycket vassare  än med de överbeskyddande köpeprogrammen.Panda in the cloud verkar mycket  intressantTidigare använde vi ZoneAlarm som brandvägg men det stökar om för mycket i datorns stackar och Windowsbrandväggen i W7 räcker fint ihop med en router.

 3. Tektips Pro

  De flesta på det professionella teknologi-forumet /g/ rekommenderar att man kör Gentoo för att förstärka sitt system och göra det snabbare.

 4. Tommy k Johansson

  Håller med dig om att det inte ska överdrivas, i den meningen att man inte ska bli rädd för att använda datorn och Internet. Det vore det värsta som kan hända. Samtidigt är rädslan ett viktigt verktyg för oss skribenter för att få ovana användare att inse att de måste lära sig lite grunder i källkritik.

 5. Anders

  Rent allmänt skall man förstås se till att man är skyddad. Detta gäller förstås alla plattformar. Följer man nedanstående lista så skall det mycket till för att råka illa ut.
  1. Hårdvarubrandvägg (när det är möjligt).
  2 Uppdaterad programvara. Samt att ta bort program som ej används.
  3. Vettiga lösenord
  4 Se till så att ens inloggningar är skyddade (https)
  5 Mjukvarubrandvägg. I Windows räcker windowsbrandväggen gott och väl.
  6 Säkerhets program. Beroende på hur man använder sin dator och egen kunskap så antingen fullgott betalprogram eller freeware.
  7 Sist men inte minst. Borde stå som nr 1 :-). SUNT FÖRNUFT. Det är här det nog ofta brister.

  Jag är windowsmänniska och har kört med olika Win genom åren. Förvisso så har jag fått en del virus (malware) genom åren. Men nu är det mer än 3 år sedan jag fått ngt. Visst skall man vara skydda, se ovan, men heller inte överdriva problemet.
  Att få virus (malware) är inte detsamma som att man är smittad :-).

 6. Göran Wiklund

  Har inte senaste versionen av 
  Microsoft Security Essentials både virus- och spionprogramskydd inbyggda?
  På min dator stänger Microsoft Security Essentials ner Windows Defender så att jag ej kan köra dem samtidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *