Windows 8

Så ser skrivbordet ut i Windows 8

I och med Windows 8 lanseras det nya gränssnittet Metro, som är gjort för att fungera på alla typer av enheter; vanliga datorer, smartphones och surfplattor. En vanlig missuppfattning är att hela Windows körs i Metro. Det stämmer inte – det traditionella skrivbordet finns kvar.

Sedan en tid tillbaka kan du gratis ladda ner Windows 8 Release Preview. I den här versionen har Microsoft blivit klara med alla funktioner i operativsystemet, så nu ser det ut som det kommer att göra i det färdiga Windows 8 som lanseras i oktober. Däremot finns det fortfarande en del småsaker som ska fixas.

Windows 8 Release Preview är som namnet antyder en testversion. Det är gratis att ladda ner och installera, men du bör kanske inte göra det på din huvuddator. Det finns ingen säkerhet för att det kommer att fungera helt smärtfritt, och du gör det på egen risk.

Skrivbord versus Metro

Den största nyheten i Windows 8 är gränssnittet Metro. Det är skapat för att fungera på många olika enheter, eftersom Microsoft vill att vi ska köra Windows på såväl datorer som surfplattor, smartphones, smart-TV, mediaspelare och så vidare.

Windows 8 Metro, Startmenyn

Metro fungerar fint att använda med mus och tangentbord, men det är ännu smidigare om du har en tryckkänslig skärm (touch/pek-skärm). Surfplattor är ett bra exempel. Framåt hösten kommer det även att lanseras ultrabooks med pekskärmar, något som är värt att se fram emot.

En vanlig missuppfattning är att Metro ersatt hela Windows. Så är inte fallet. Däremot har Metro ersatt Startmenyn. När du trycker på [Windows]-knappen öppnas Metro. Härifrån kan du nå alla dina applikationer, både så kallade Metro-appar och vanliga program.

Om du vill kan du leva ditt liv inuti Metro, så länge de applikationer du behöver finns i Metro-versioner. Vi som är mer vana datoranvändare vill förmodligen ha den fullständiga kontroll som den traditionella skrivbordsmiljön erbjuder. Och den finns så klart kvar. Dessutom har den utvecklats sedan Windows 7.

Mer stilrent än Windows 7

Windows 8 startar upp i Metro, men du kommer snabbt till skrivbordet genom att klicka på Skrivbords-appen, alternativt trycka snabbkommandon [Windows]+[D]. Det finns rätt många kortkommandon för Windows 8 som är värda att lära sig – du hittar en lista över de viktigaste här.

När Windows XP kom var det väldigt många som var kritiska till att gränssnittet innehåll så mycket lullull i form av animationer, toningar och annat som gjorde det snyggare men långsammare. Även i Windows 7 fanns det en hel del sådant här. En del gamla PC-rävar byter fortfarande till ett tema som gör att det ser ut som Windows 95, bara för att de inte gillar utvecklingen.

Windows 8 gränssnittet prestanda

Windows 8 har skalats ner åt andra hållet. Fönstren har blivit enklare; man har tagit bort en del grafiska effekter, exempelvis rundade hörn (något som faktiskt kräver en del).

Det finns fortfarande en del krävande effekter som skuggor och genomskinliga fönster – men dessa kan du stänga av genom att öppna Kontrollpanelen (tryck [Windows]+[E] för att starta Utforskaren och klicka Kontrollpanelen) och sök efter “prestanda”; välj sedan Justera Windows utseende och prestanda. Här kan du stänga av visuella effekter för att Windows ska blir snabbare.

Läs resten av artikeln: Flikar i Utforskaren och grymt bra Aktivitetshanterare

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Så ser skrivbordet ut i Windows 8

  1. Lasse

    Man hittar dom inte.. för Metro är så uslt så man lär aldrig nånsin se det på skärmen

  2. Anders

    En fråga från en som ännu inte provat. Om nu startmenyn är borta. Hur startar man program, hittar dem alltså. Man kan iofs ha genvägar på skrivbordet men det vill man ju inte ha till allt precis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *