Guide: Skapa PDF-filer gratis från vilket program som helst

PDF är ett otroligt populärt format för att distribuera dokument elektroniskt. Det är skapat av Adobe, men deras Adobe Acrobat kostar en rejäl slant. Det finns dock gratis alternativ som låter dig skriva ut till en PDF-fil från valfritt program.

Adobe Acrobat är originalprogrammet för att skapa PDF-filer. Samma företag ligger även bakom Adobe Acrobat Reader, som används för att läsa PDF-dokument. Nu är det inte tvunget att man använder dessa program. Adobe Acrobat kostar en hel del, medan läsaren är gratis. Vill du kunna spara filer och dokument i PDF-format finns det gratis program.

PDFCreator skapar PDF gratis

Ett av alla de alternativa gratisverktyg som finns att ladda ner, är PDFCreator. Det är utvecklat inom öppen källkod och du kan ladda ner det från programmets hemsida (länken heter “Download PDFCreator now!” och ligger i huvudspalten – klicka inte på annonslänkarna till höger). I likhet med konkurrenterna installerar sig PDFCreator som en skrivarenhet.

När du vill skapa ett PDF-dokument från ett program – exempelvis Microsoft Word eller AbiWord – så väljer du Arkiv -> Skriv ut, som vanligt. I dialogrutan som dyker upp kan du välja vilken skrivare du vill använda. Som regel är din ordinära skrivare vald i listan. Byt här till PDFCreator. Klicka Skriv ut.

En dialogruta kommer nu att visas där du kan göra ändringar för titel och datum på dokumentet. Under Inställningar hittar du en hel del att justera om du känner för det, men som regel kan du välja att spara ditt PDF-dokument. Klicka därför på Spara.

Nu får du välja ett filnamn för ditt dokument. Sedan är det bara att luta dig tillbaka och låta PDFCreator skapa ditt PDF-dokument, helt gratis!

Uppdaterat: Observera att det finns bedragare som försöker ta betalt för PDFCreator via SMS. Om du får denna förfrågan har du klickat på en Google AdSense-annons till en bedrägerisida och inte den riktiga nerladdningslänken. Läs mer om bedrägeriet här.

CutePDF och andra gratisprogram

Som sagt finns det flera andra program, om du inte skulle vara bekväm med PDFCreator. Tycker du inte om programmet är det bara att avinstallera det och prova något annat. Bland dem värda att nämnas finns CutePDF och PrimoPDF. Bullzip PDF Printer har jag inte testat, men det har fått goda betyg.

[b]

image-289
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

11 comments on “Guide: Skapa PDF-filer gratis från vilket program som helst

 1. Magnus Ringström

  Hej.
  Har precis installerat PDFCreator.
  Har Vista Premium.
  Jag har startat om datorn.
  MEN
  jag får inte upp PDFCreator som en valbar skrivare.
  Vad beror det på?

  Hälsn
  / Magnus

 2. Margareta

  Vad händer nu, blir det här dyrt eller finns det något jag kan göra

 3. Margareta

  skickade sms FIC till 72720 för att få en kod till Adobe flash player men fick ingen kod, vad gjorde jag för fel?

 4. Anita Rydén

  Har nu plockat hem “rätt” nerladdnig och det fungerade suveränt för att vidarebefordra filer ur mitt PageMaker som inte så många har.Tack!!! Gick tydligen på en nit med SMS-svar för att få hem PDFCreator. Lurades av att det var med svensk text. Såg dessutom i dagens mail att det uppmärksammats som en bluff. Tråkigt. Men nu blir man mer försiktig. Kunde gått värre. Också ledsamt om det smittar av sig på Din seriösa hemsida så folk blir misstänksamma mot Dig och inte kollar upp hur det förhöll sig.Än en gång tack för ett bra program och fina tips.

 5. Lars Karlsson

  Du glömmer tala om att filerna som de här programmen skapar, inte går att läsa för synskadade som har skärmläsare för att använda datorn, webben, word och så vidare.

  Så om man jobbar med breda målgrupper, och gärna sprider materialet som PDF (av någon anledning), så bör man fundera på om det kanske finns någon som hindras av PDF-formatet.

  Bara en tanke.

 6. TkJ Post author

  Njae, du skulle klicka på “Download”-länken på sajten. Jag tror att du har klickat på en Google AdSense-annons som ledde till en bluffsida. Jag såg en misstänkt länk där, som dock inte fungerade längre när jag provade. Är inte helt säker på det, men det verkar vara så. Om du klickat på Download-länken (alltså den länken som är direkt under programförklaringen på PDFCreators hemsida) så hade programmet laddats ner direkt och i korrekt gratisversion.

 7. Anita Rydén

  “Ladda ner PDFCreator” Jag skulle för att få det aktiverat skicka ett sms till 72720 med ordet FIC, sedan ett till vilket kostade 2x 18:-. Laddade jag ner fel. Tog ovanstående för att texten var på svenska. Och någon kod har ännu inte kommit. Visserligen står det shareware-sw. Skulle ja ha laddat hem med engelsk text istället…

 8. TkJ Post author

  Det behövs ingen kod för att köra PDFCreator. Det är ett gratisprogram och kräver ingen registrering. Var någonstans har du läst att du ska skicka SMS? Det finns ingen information på PDFCreators hemsida i alla fall.

 9. Anita Rydén

  Har inte fått någon kod för att aktivera PDFCreator trots att 2 sms sänts till 72720 från min privata mobil 070-627 27 41.
  Vänligen Anita

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *