Säkerhet

Scareware: fejkade säkerhetsprogram rensar påhittade virus

Internetbedrägerier har varit en ständigt ökande trend under de senaste åren. Bedragarna hittar ständigt på nya sätt att lura vanliga Internetanvändare på pengar, och en av de mer populära metoderna är något som kallas för scareware. Det är falska säkerhetsprogram som försöker lura dig att din dator är infekterad av ett virus infekterat dator, men tack och lo finns det ett antivirus som fixar det som ditt problem…

Scareware handlar som namnet skvallrar om, att skrämma offret till att köpa ett dyrt och onödig antivirus alternativt antispyware. Inga av programmen fungerar på riktigt, utan är bara en del av bedrägeriet.

Det vanligaste sättet att lura användare att tro att deras dator är infekterad av ett farligt virus med hjälp av popupp-fönster på webbsidor. Fönstret, som i praktiken är en vanlig webbsida, är utformad till att se ut som en legitim virusskanner som ser ut att skanna användarens dator efter virus. Efter någon sekunds “skanning” visas ett meddelande om att datorn är infekterad av ett eller flera farlig virus.

Så sprider man scareware

För att kunna visa ett popupp-fönster behöver man infektera sajtens källkod med ett litet skript.

Scareware, fekad virusanner

Man kan göra detta genom att till exempel hacka sig in på webbhotell och lägga in skriptet på alla webbsidor på webbhotellets servrar (ett projekt som kan vara tidsödande med tanke på hur många webbsidor som finns på ett webbhotell). En annan lösning är att köpa annonsplats hos ett nätverk som inte kontrollerar annonserna speciellt noga.

Eftersom annonser inte bara innehåller en bild och en länk, utan även HTML-kod, kan bedragarna således lägga in koden för popupp-fönstret i annonskoden. Ibland används dessa ta annonsnätverk hos riktigt stora sajter. NY Times råkade ut för just detta, så alla besökarna till sajten fick upp en varning om att deras dator var virusinfekterad, tillsammans med tips om att ladda ner ett antivirus.

Den här typen av angrepp kan vara svårt att skydda sig emot med ett vanligt antivirus. Skälet är att det är användaren själv som aktivt laddar ner och installera trojanen. När det kommer till bedrägerier på Internet är det först och främst kunskap som är det viktigaste vapnet.

Fler Internethot:

Taggar: säkerhet, bedrägerier, Internetbedrägerier, scam, scareware, falska antivirus, fejkade program, antivirus, virusskydd, antivirusprogram, virusprogram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Scareware: fejkade säkerhetsprogram rensar påhittade virus

  1. Laban

    Det var flera år sen som jag första gången fick en sån här “varning”, och jag blev så klart livrädd, fick panik och klickade “ja” på frågan om jag ville rensa datorn. Jag fick dock inte nåt erbjudande att köpa ett dyrt program. Så vad var poängen? Nästa gång stängde jag ner sidan, stängde webbläsaren och stängde av datorn. Undrar om jag inte drog ut sladden också för säkerhets skull (?!). Men det är alltså ingen fara för datorns säkerhet, utan faran ligger i att man köper ett dyrt och värdelöst program?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *