Anonym på Internet

Hur surfar du anonymt, krypterat och säkert från övervakning?

Allt fler Internetanvändare börjar välja att surfa anonymt på ett eller annat sätt. Skälet är att vi idag övervakas av alla möjliga. Statliga organisationer, privata företag, cyberkriminella… Det är många som vill veta vad du gör på Internet. Så om du vill sluta lämna massor av brödsmulor efter dig när du surfar och skickar mejl, hur gör du?

En del kanske tycker det låter som paranoia att oroa sig över att staten övervakar ens Internettrafik. Och visst är det att vara lite paranoid, men det skadar faktiskt inte. När du använder Internet genom att surfa, chatta, skicka mejl och så vidare, lämnar du massor av information efter det.

Mycket av informationen är personlig, och de som kan lagrar gärna det här. Genom att sedan sammanställa information kan de få en god bild av vad du är för typ av person. Faktum är att exempelvis Google, som vet otroligt mycket om oss som använder deras tjänster, kan ge en väldigt tydlig bild av dig – ditt liv i allmänhet, familj och vänner, intressen, konsumtion och så vidare.

Lätt att ta reda på allt om dig

I början av januari bevisade forskare på MIT hur enkelt det är. De utgick från en databas innehållande anonyma kortköp. Därefter sökte de information på sociala nätverk och annat, för att ta reda på vem det var som hade gjort köpet. Några variabler är att vi ofta talar om var någonstans vi befinner oss, när vi postar statusuppdateringar, bilder och annat. Vi är väldigt offentliga idag.

Kontokortstransaktioner från 1,1 miljoner människor analyserades. Köp gjorda i 10 000 affärer under tre månaders tid. Inga namn, inga kreditkortsnummer, inga exakta tider, inga adresser. Den enda informationen forskarna hade att tillgå var metadata som belopp på köpet, typ av affär och en kod som representerade varje person. [Källa: IDG]

Forskarna på MIT lyckades ta reda på vem som låg bakom ett köp i hela 90 procent av fallen. De utnyttjade alltså faktumet att vi publicerar allt vi gör på sociala nätverk och annat, och genom att använda den informationen kunde man lista ut vem som faktiskt gjort de olika köpet.

Ponera då vad Google, Facebook, Twitter, Instagram (som ägs av Facebook) och Microsoft själva kan sammanställa för information om dig. Som regel kan de ta reda på exakt vem du är.

Facebook registrerar mycket information om vem du är och vad du gör
image-6435

Ett enkelt sätt att se hur företag håller koll på vad du sysslar med på Internet, är att ta en titt på annonserna på sociala nätverk som Facebook. De baseras på saker du sökt på och andra sajter du besökt.

Men är du verkligen DU?

Det finns dock en stor hake i allt det här. Även om företag och andra kan ta reda på massor av dig som person, så har de ett svårt problem – och det är att de inte kan veta om DU verkligen är DU. Är det du som sitter framför en dator eller vid en smartphone och använder deras tjänster?

Och det är här anonymitetstjänster kommer in i bilden.

Det som kopplar samman dig och en dator – eller rättare sagt, en Internetanslutning – är det IP-nummer som använts, samt klockslaget och datumet. Vill man få reda på vem du är behöver man gå via Internetleverantören, som kan tala om vem som äger abonnemanget som använts för IP-numret vid den tidpunkten.

Men inte ens det är konkret bevis, eftersom man inte kan säga att det är just du som använt Internetuppkopplingen. Det kan rent teoretiskt vara någon annan. Fast har du brutit mot någon lag som tillåter husrannsakan, kan polisen beslagta alla datorer och då är det inte jättesvårt att bevisa din användning. Och ofta räcker det att koppla abonnemanget till dig.

Anonymitet för fler än kriminella…

Nu vill jag dock påpeka att jag inte tar upp det här för att underlätta kriminellt beteende på Internet. Absolut inte. Jag förklarar bara hur det fungerar. Det behöver inte handla om knarkaffärer eller liknande. I vissa länder accepterar man till exempel inte att medborgarna kritiserar de regerande, och då är det inte tjuvar och andra kriminella som ligger i skottlinjen – utan bloggare och journalister.

En anonymitetstjänst ser till att du får ett annat IP-nummer, som är omöjligt att spåra tillbaka till dig, såvida inte själva tjänsten har sparat loggar över sina kunder och lämnar över dessa till dem som vill se. Därför är det viktigt att anlita anonymitetstjänster som inte sparar loggfiler.

Att vara anonym på nätet är således inte alls bara något för skumma typer. Det är viktigt för de som vill kunna publicera och kommunicera säkert och anonymt på nätet. Journalister och politiker till exempel. Men även “vanliga” användare har börjat nyttja anonymitetstjänster, för man vet aldrig vem som lyssnar och vad de är ute efter. Det behöver inte vara dina politiska åsikter de är intresserade av – de kanske hellre vill avlyssna dig när du skriver in lösenord för din Internetbank eller ditt kreditkortsnummer när du e-handlar…

VPN versus proxy

De två vanligaste metoderna för att surfa anonymt är VPN och proxy. En proxy är en server någonstans, via vilken du kommunicerar på Internet. De flesta Internetapplikationer – webbläsare, e-postklienter etc – låter dig knappa in uppgifterna till en proxyserver, för att skicka all trafik via den.

Hur fungerar en proxy för att surfa anonymt?

När du använder en proxyserver anger du dess adress och portnummer i inställningarna för ditt program. Om du surfar med Internet Explorer hittar du dessa inställningar under Internet-alternativ och Anslutningar:

Proxy-server i Internet Explorer
image-6436

I din webbläsare kan du fylla i uppgifterna till en proxy-server för att surfa via den.

Vid surfning via en proxy kommer all trafik mellan dig och de webbsajter du använder, att gå via proxyservern. Det innebär att webbsajtens server kommer att se proxyns IP-adress, istället för din egen. På så sätt undviker du att bli loggad av webbservern och de tredjepartstjänster som registrerar ditt besök. Å andra sidan kan proxyn spara loggar, även om det inte är vanligt.

En proxylösning är enkel att använda och du hittar många gratis proxyservrar om du googlar på det. Men det är en ganska enkel typ av lösning, och det skyddar dig inte mot övervakning av din trafik mellan dig och proxyservern. Om någon övervakar din trafik skyddar inte en proxy dig.

Vill du ha en riktigt säker anonymitetstjänst, är det en VPN-lösning du ska använda. VPN står för Virtual Private Network, och det sätter upp en slags tunnel mellan dig och VPN-servern, igenom vilken all din trafik går. Den här tunneln är krypterad, och det innebär att datatrafiken från och till din dator blir i praktiken omöjlig att avlyssna.

Det finns en rad olika VPN-tjänster och de svenska lösningarna brukar kosta ungefär 50 kronor i månaden. Då får du en riktigt bra lösning som ger dig god anonymitet på nätet på många punkter.

OVPN.se - Anonym surfning via VPN
image-6437

OVPN.se är en populär svensk tjänst för anonym surfning, som erbjuder en heltäckande lösning.

Själva trafiken slussas som i bilden ovan gällande proxyserver, med skillnaden att trafiken mellan dig och VPN-servrarna är krypterad och inte möjlig att snoka i.

En VPN-lösning ger dig även andra fördelar. De som driver tjänsterna har servrar överallt i världen, och du kan välja vilket land ditt utgående IP-nummer ska komma ifrån. Det här innebär att det på webbsajterna – och andra tjänsters servrar – ser ut som du kommer från ett annat land än Sverige.

På så vis kommer du runt så kallad geoblockering, där webbsajter bara tillåter dig se material om du sitter i ett speciellt land. Du kan då titta på strömmande video där man på grund av rättigheter exempelvis kräver att du befinner dig i USA. På samma sätt kan du komma åt blockerat material i Sverige, när du befinner dig på resande fot.

En VPN-tjänst gör att du skyddar dig mot övervakning av FRA och NSA, och det du gör på Internet registreras inte av din Internetleverantör. Tjänsterna gör det även svårare för tredjeparter att samla ihop information om dig. Det finns idag företag och andra som samlar information om personer för att sälja dessa; så kallade datahandlare.

Skydda dig i öppna WiFi-nätverk

VPN-tunnlar är väldigt bra att ha om du brukar koppla upp dig mot öppna trådlösa nätverk (WiFi) på till exempel bibliotek, flygplatser, restauranger och kaféer, och så vidare.

Som regel saknar öppna WiFi-nät säkerhet och eftersom du befinner dig på samma nätverk som en massa andra användare, är det inte speciellt svårt för en hyfsat duktig hackare att avlyssna trafik för att se vad du gör på Internet – vilket användarnamn och lösenord du fyller i, vad du skriver, bilder och dokument du postar och så vidare.

När du är ansluten till öppna WiFi-nät är det därför klart värt att koppla upp dig via en VPN-tjänst. Du vet aldrig vem som lyssnar på din trafik.

VPN-tjänster för anonym Internet-användning

Det finns som sagt ett flertal anonymitetstjänster på den svenska marknaden som erbjuder VPN-lösningar. På TkJ.se har jag publicerat en lista över ett antal svenska tjänster för att surfa anonymt. Här är två populära alternativ:

* Tack till Ynge för påminnelsen!

En annan lösning är Tor Project, som är gratis att använda och som körs av miljontals användare världen över. Tor låter dig surfa anonymt genom att din trafik studsar mellan olika punkter som Tor-anhängare satt upp världen över. Du kan ladda ner Tor för anonym surfning gratis här.

Att använda dig av en VPN-tjänst för att bli anonym på Internet behöver som sagt inte innebära att du är paranoid. Det handlar inte främst om att skydda dig från övervakning av staten, utan betydligt mer. Idag är det tyvärr många parter som är intresserade av vad du gör på nätet.

Och det är värt att ha i åtanke att de sällan är intresserade av just dig. Det är inte så att de som övervakar lyssnar specifikt på dig. Det är det du – och alla andra – använder Internet till som är intressant, inte dig som enskild individ.

Därför håller det inte att bara rycka på axlarna och säga att “jag bryter inte mot lagen, jag har inget att dölja”. För när man säger att man inte har något att dölja, innefattar det även lösenord, kreditkortsnummer och data över alla sajter och tjänster man besökt.

Taggar: VPN, proxy, surfa anonymt, anonymitetstjänst, integritet, övervakning, säkerhet (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *