Säkerhet

Farorna på Facebook – experternas 9 tips för att skydda dig!

Facebook har idag en bra bit över en miljard dagliga användare världen över. En miljard! Det är inte konstigt att nätkriminella gör sitt bästa för att på olika sätt och vis försöka lura dessa användare på pengar, personlig information och infektera deras datorer med trojaner. Med antivirus kommer du en bit, men det bästa skyddet är alltid kunskap. I den här artikeln får du lära dig hur du undviker hoten!

Problemet med säkerheten på Facebook är att vi som användare vaggas in i en falsk trygghet som ger ett sken av att vi är säkra inom det sociala nätverket. Det beror dels på att så gott som alla vi har kontakt med, är de vi har som vänner. Därför är folk mer benägna att klicka på länkar i direktmeddelanden och statusuppdateringar som ser ut att komma från bekanta.

Men bara för att det ser ut att komma från en vän, behöver inte alls betyda att det är det. Du vet inte vem som sitter på andra sidan. Kapningar av Facebook-konton är väldigt vanligt. En vanlig metod att få tag på inloggningsuppgifter till Facebook är att titta på alla de medlemsregister som läcker ut efter olika hack.

Det kan vara mindre diskussionsforum, e-butiker och andra sajter. Eftersom en så stor del av användarna har samma e-postadress och lösenord på fler än en sajt, är det lätt att testa uppgifterna på andra större kända sajter. Återanvänder du ditt lösenord är det med andra ord kört.

Säkerhet på Facebook
image-6671

Missa inte våra tips om hur du är säker på Facebook!

Tips 1: Ha alltid unika lösenord på varje sajt

Att hålla en massa olika lösenord i huvudet är inte möjligt för någon, inte minst för oss inom Internetgenerationen som kanske har medlemsskap på hundratals olika tjänster – många av dem är bortglömda av oss. Men sätter du i system att alltid använda unika lösenord duckar du för problemet som uppstår när en sajt blir hackad och dess medlemsregister läcker ut.

Det enklaste sättet att lösa detta, är att använda ett program som LastPass. Det hanterar alla dina lösenord och skyddar dessa med ett huvudlösenord. När du registrerar dig på en ny sajt kan du enkelt generera ett nytt starkt lösenord, och dessa sparas hos LastPass i krypterad form.

Förutom att komma ihåg alla lösenord, har LastPass flera smarta funktioner. Det kan till exempel automatiskt fylla i inloggningsformulär, så att du slipper skriva in någonting. LastPass tar hand om det. Programmet lägger sig som ett tillägg i din webbläsare.

Ladda ner LastPass

Tips 2: Aktivera tvåstegsverifiering

Facebook – och många andra stora kända tjänster (Microsoft, Google, Twitter) erbjuder en tjänst som kallas för tvåstegsverifiering. Det innebär att när du loggar in så räcker det inte med användarnamn och lösenord, utan du behöver även fylla i en sifferkod som skickas till din mobiltelefon – eller i Facebooks fall genererar du en kod via tjänstens mobilapplikation som kallas Kodskaparen.

Nu kan tvåstegsproceduren spara webbläsare som du ofta använder. Så på din vanliga dator kan du välja att tjänsten ska komma ihåg din webbläsare, så att du inte behöver uppge tvåstegskoden varje gång du loggar in på Facebook.

Läs mer om att aktivera tvåstegsverifiering

Tips 3: Var källkritisk!

Många bedrägerier går ut på att lura dig att delta i tävlingar och liknande (IQ-tester och annat, som lurar dig att acceptera dyra SMS-prenumerationer). Om du får ett meddelande som säger att Apple skänker bort 1000 iPhones till folk som delar länken och fyller i sina uppgifter på sajten, så kan du utgå från att det är falskt.

Är något för bra för att vara sant, så är det säkert det. Var kritisk när du läser saker på Internet. Skämtet “allt som står på Internet är sant” är faktiskt ett skämt. Och ett väldigt, väldigt seriöst skämt. Var inte så naiv att du klickar på vad som helst…

Exempel på bedrägeri: Rabatt på HM var falsk information

Tips 4: Kolla om det verkligen är en vän

Naivitet är som sagt ett problem eftersom vi utgår från att meddelanden från en vän verkligen kommer från en vän. Det behöver inte alls vara så. Som jag skrev ovan är det inte svårt att kapa ett konto. De som kapar ett konto kan använda detta för att på alla sätt och vis försöka lura kontots vänner.

Ett exempel på ett sådant bedrägeri, är när de kapar ett konto och sedan skickar meddelanden som berättar att de fastnat utomlands och behöver låna pengar till en biljett hem. Eller att de försöker lura dig till att låna din bankdosa. Om dina vänner börjar efterfråga pengar, lösenord och annat – var kritisk! Ring istället upp din vän och fråga. Risken är hög att vännen inte har en aning om vad du pratar om och att dennes konto blivit kapat av nätbedragare.

Läs: Lämnade ut kod från bankdosa, förlorade alla sparpengar

Om du lämnar ifrån dig kreditkortsnummer eller koder till Internetbanken kan bedragarna enkelt tömma dina bankkonton. Och du kan inte räkna med att din bank ersätter dig. De kommer hänvisa till att det i ditt avtal står att du inte får lämna ifrån dig dessa uppgifter, så du får skylla dig själv.

Tips 5: Tänk på vad du delar!

Sociala medier lever på impulsivitet och känslor. När det kommer en post som på något sätt påverkar dig starkt, så är oddsen höga att du delar det. Och det vet bedragarna, så därför är de duktiga på att formulera sina falska poster.

Bedragarna använder sig gärna av aktuella händelser och kändisar, för att locka folk att klicka sig vidare till farliga webbsidor eller skadliga videoklipp. Tänk alltid både en och två gånger innan du delar någonting!

Tips 6: Kontrollera var du loggar in någonstans

Phishingsajternätfiske – går ut på att göra webbsidor som försöker lura dig att lämna ifrån dina inloggningsuppgifter. De här kan se olika ut, men ofta är de designade att se ut precis som inloggningssidorna till Facebook, Twitter, Outlook, Gmail och andra sociala nätverk och e-posttjänster.

Förhoppningen är att du vill logga in på ditt konto. Men eftersom sidan egentligen ligger på en domän som kontrolleras av nätkriminella, kommer de snappa upp dina inloggningsuppgifter när du fyllt i dem. Därefter skickar de inte sällan dig vidare till den riktiga sidan. Du märker förmodligen inte av att du loggat in via en falsk sajt, där dina uppgifter sparas i en databas för att kunna användas till att kapa ditt konto.

Läs mer om nätfiske (phishing)

Tips 7: Byt ditt lösenord kontinuerligt

Om du inte är helt säker på att du aldrig råkat lämna ifrån dig dina inloggningsuppgifter, ska du byta ditt lösenord. Passa även på att göra detta till en tradition och byt lösenord en gång i månaden.

Tips 8: Ladda inte ner spelare för videoklipp

Facebook satsar allt hårdare på att ha videoklipp på sajten. Det här öppnar en stor dörr för nätkriminella. De kan lägga upp en bild eller liknande som ser ut precis som ett videoklipp, men när du försöker spela upp det får du fram ett meddelande som säger att du behöver uppdatera din videospelare.

Facebook, falska video
image-6672

Det sprids ibland falska videoklipp på Facebook, som försöker få dig att ladda ner ny videospelare – vilken dock består av en massa skadlig kod.

Nu tänker jag inte helt blunda för faktumet att det faktiskt kan vara så att du har en gammal version av ett helt legitimt program. Men i de flesta fall rör det sig inte alls om en videospelare, utan om ett programpaket fyllt av trojaner, spyware och annan bråte.

Läs: Varning för nytt virus som sprids i film på Facebook!

Förhoppningsvis kommer ditt antivirusprogram att snappa upp filen redan innan du kör igång den. För om du hinner acceptera installationen får du problem. Inget antivirusprogram kan hindra användare från att själva aktivt välja att installera skadlig kod på sina datorer. Då är skadan redan skedd.

Antivirus kan ofta hjälpa dig att rensa smittade filer, men det finns ingen garanti för det. Antivirus arbetar proaktivt och ska alltid köras hela tiden i bakgrunden. Att installera ett antivirus först efter att datorn är infekterad, är ingen garanti för att du ska få bort viruset. Att städa bort en virusinfektion är inte det lättaste och det är inte alls säkert att det går. Och då kan du inte göra mycket mer än att rensa datorn och återinstallera Windows…

Läs: Så infekterar falska videocodecs datorn med skadlig kod

Tips 9: Akta dig för skadliga länkar

Som jag skrivit ovan använder nätkriminella kapade konton på sociala nätverk för att sprida farliga länkar. De lockar ofta med något speciellt för att du snabbt ska klicka på länken. Det är oftast nyheter, skvaller och allt som är naket. Eller blodiga olyckor, för folk kan inte låta bli att titta.

Idag är det via infekterade webbsidor som skadlig kod sprids allra mest. Nätbrottslingarna använder sig av så kallade exploit kits – skript och program som körs på webbsidan och som testar besökarens webbläsare för att identifiera något form av säkerhetshål.

Experter: Avinstallera QuickTime från Windows omedelbart

Om en sådant hittats, om du till exempel kör en gammal version av Flash eller QuickTime och Java, eller om du fortfarande använder Windows XP, kan säkerhetshålet utnyttjas för att köra programkod lokalt på användarens dator. Den här koden laddar ner och installerar skadlig kod i form av trojaner, spyware och annat skräp. Har du ett riktigt bra antivirus kan det stoppa hotet innan det installeras.

Läs: Så undviker du de farliga webbsidorna!

Jag hoppas att du har snappat upp lite kunskaper i den här artikeln! Och jag hoppas att du tar dig tid att dela bloggposten på sociala nätverk, framför allt Facebook, så att du lär dina vänner vad de ska tänka på när de surfar på Facebook.

Slutligen, missa inte året bästa gratis antivirusprogram!

Taggar: Facebook, säkerhet, bedrägerier, sociala medier, sociala nätverk, trojaner, skadlig kod, farlig kod (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *