Säkerhet

Ransomware: Vad är det och hur skyddar du dig?

Under förra året har ransomware växt till att bli den form av trojan som Internetbedragare valt att arbeta med. Det hittas kontinuerligt nya varianter av ransomware, och de kan orsaka mycket stor skada och komma med höga kostnader.

Ransom betyder lösensumma på svenska, och det förklarar ganska tydligt vad det är trojanen är ute efter. När din dator har blivit infekterad av ett ransomware, kommer det att antingen låsa ute dig från hela systemet, eller kryptera dina dokument.

För att du ska återfå kontrollen över din dator och dina filer ombeds du betala en lösensumma. Det här beloppet brukar sträcka sig från ett par hundralappar till många tusen.

Idag har det blivit mer populärt med riktade attacker, istället för att sprida trojanen till så många som möjligt. Nätbrottslingarna väljer då ut ett företag och fokuserar på detta, för att låsa deras system. I dessa fall kommer lösensumman garanterat vara väldigt hög.

Polis-trojanen i Sverige

Ett exempel på ransomware som infekterar många svenska användares datorer, är den så kallade polis-trojanen. Den låser din dator och visar ett meddelande som påstår sig komma från polisen. I texten står det att du har besökt olagliga sajter, varför polisväsendet låst din dator tills dess att du betalar “böterna”.

Polisen skulle naturligtvis aldrig arbeta så här, och det hade inte heller varit tekniskt möjligt för dem att låsa en dator, utan att infekterar alla svenska datorer med en egen trojan… Men i likhet med de flesta bedrägerier på nätet, handlar det om att skrämma folk till att reagera impulsivt.

Läs mer om polis-trojanen!

Vad är ransomware? Hur skyddar du dig?

Vad är egentligen ransomware, och hur skyddar du dig mot det?

Stoppa innan infektion!

När det gäller ransomware är det ytterst viktigt att du arbetar proaktivt. Du måste stoppa trojanen innan den har lyckats infektera din dator. För när den väl installerat sig och krypterat dina filer, kommer du förmodligen inte få tillbaka dem utan att betala lösensumma.

Dagens kryptering är så pass avancerad att det inte går att knäcka koden. Men säkerhetsfirmor försöker ändå hjälpa till om olyckan varit framme, genom att samla ihop krypteringsnycklar och erbjuda dessa gratis. Du hittar hjälp på sajten No More Ransom, men det finns inga som helst garantier för att det fungerar.

Se till att ha ett bra skydd mot skadlig kod i form av antivirus och antispyware. Antingen betalar du för ett komplett skydd från exempelvis Symantec, F-Secure, Bullguard eller Kaspersky. Eller så skaffar du ett gratis antivirus och kompletterar detta med ett gratis antispyware.

Avira bäst gratis antivirus

Enligt PC för Alla var Avira det bästa gratis antivirusprogrammet under 2016.

För tillfället använder jag personligen gratis antivirus från Avira, samt SuperAntiSpyware. Med det inte sagt att detta är de bästa lösningarna. Jag byter med jämna mellanrum. På min huvuddator kör jag allra helst ett komplett säkerhetspaket. Bullguard brukar ha rejäla rabatter.

Du måste ha backup

Men även om du har ett jättebra antivirus, kan det inte garantera att stoppa all skadlig kod. Om Internetbedragarna på något sätt lyckas lura dig till att själv ladda ner och installera trojanen, är det inte säkert ditt antivirus gör nytta.

Den enda riktiga räddningen vid infektion av ransomware, är en bra säkerhetskopia av dina dokument och andra filer. Du bör ta backup ofta och se till att det inte går att komma åt backup-enheten lika lätt som vilken hårddisk som helst, eftersom trojanen då kan infektera även säkerhetskopian…

Har du en bra säkerhetskopia, kan du bara återställa din dator till denna, om du råkar bli infekterad av ransomware (eller annan skadlig kod).

Var inte administratör!

Ett tredje tips är att sluta använda administratörskontot som standardkonto i Windows. Om du istället har ett vanligt användarkonto som standard, kommer skadlig kod inte att kunna installera sig i bakgrunden utan att du märker det.

Här hittar du en guide till hur du byter till användarkonto.

Skadlig kod försöker oftast installera sig på datorer via webbsidor. När du besöker en infekterad webbsida körs ett skript som testar en massa säkerhetshål på din dator. Om du missat att uppdatera något och har ett allvarligt säkerhetshål, kommer skriptet att köra en kod på din dator som laddar ner och installerar trojanen.

Om du då är inloggad som administratör kommer det inte vara några problem för koden att ladda ner och installera skadlig kod utan att du märker det. Men har du bara ett vanligt användarkonto går det inte lika smidigt…

Taggar: ransomware, säkerhet, antivirus, virus, trojan, Internetbedrägeri, bedrägeri (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Ransomware: Vad är det och hur skyddar du dig?

  1. Stig Wiberg

    För att undvika att få backuppen krypterad kör jag även backup till min frus dator. Det gör jag med en batfil som börjar med nätverksanslutningen. Där fordras användarnamn och lösenord. När jobbet är klart så avslutas batfilen med nedkoppling av nätverksanslutningen. Motsvarande gör min fru till min dator. Förhoppningsvis är inte viruset så smart att det läser eller nyttjar mina batfiler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *