Lösenord

Börja 2018 med att fixa dina lösenord!

Om du bara ska ge ett nyårslöfte, låt det vara att se över dina lösenord på Internet! Om du använder samma lösenord på flera sajter, är du i farozonen att råka ut för att din identitet blir kapad och en nätbrottsling börjar posta farliga länkar, skadlig kod och annat till dina vänner…

Upprepa efter mig: 2018 blir året då jag ska bli säkrare på Internet! När säkerhetsföretag gör sina sammanställningar i slutet av varje år, brukar man lyfta fram de vanligaste lösenorden. Det är samma lösenord som varje år.

Än idag finns det gott om okunniga användare som har lösenord som qwerty, 12345 eller bara rakt av password. Att använda ett sådant lösenord är som att alltid lämna både ytterdörren och kassaskåpet öppna i ditt hem…

1. Installera LastPass för att hantera lösenord

I alla artiklar som har med lösenord att göra, tipsar jag om programmet LastPass. Gratisversionen av programmet fungerar ypperligt, så du klarar dig med det. Vad LastPass gör är att tillhandahålla i säker databas i molnet, med alla dina användarnamn och lösenord.

LastPass
image-6820

Hantera dina lösenord med gratisprogrammet LastPass.

Själva LastPass skyddar du med ett bra lösenord. På så vis behöver du bara kunna ett enda lösenord, alla dina andra sköts helt av LastPass. Förutom att komma ihåg namn och lösenord, kan LastPass även automatiskt fylla i och logga in på tjänster, vilket är väldigt smidigt.

Här laddar du ner LastPass

2. Byt till unika lösenord

Det här är ett tidskrävande och tråkigt steg, men det är nödvändigt om du vill vara säker på att det är svårt att kapa din identitet. Du behöver logga in på alla dina tjänster som du använder, och leta upp funktionen för att byta lösenord.

Se till att välja ett tryggt lösenord – högerklicka i fältet för lösenord och välj Generera starkt lösenord i menyn. När du ändrar ditt lösenord brukar LastPass som regel notera detta och uppdatera din databas.

3. Aktivera inloggning med tvåfaktorsautentisering

Förutom att byta till ett avancerat lösenord, är tvåfaktorsautentisering bland det viktigaste skyddet du kan ha. När du har aktiverat det här så kommer det inte att räcka med inloggningsnamn och lösenord – du krävs på ytterligare en nyckel.

Den här nyckeln får du som regel via din smartphone. Antingen genererar du den via en app, exempelvis genererar Facebook en kod via funktionen Kodskapare, eller så får du din kod via SMS (Microsoft och Google skickar via SMS).

Genom att använda tvåfaktorsautentisering går det inte att logga in på ditt konto utan att ha tillgång till din smartphone. Det ger dig ytterligare ett lager av säkerhet, och det försvårar kapningar av dina konton, av nätbrottslingar som kommit över ditt användarnamn och lösenord via exempelvis hackade databaser, där du använt samma lösenord.

Ange extra säkerbetskod
image-6821

Aktivera tvåfaktorsautentisering för att skydda ditt konto ytterligare.

De flesta stora sajter erbjuder tvåfaktorsautentisering. Microsoft, Facebook, Instagram, Twitter, Dropbox, Apple, Google och fler. Ta en titt bland säkerhetsinställningarna så kommer du hitta funktionen.

Läs också: 8 bästa sätten att säkra din dator mot hot!

Taggar: lösenord, password, inloggningsuppgifter, LastPass, säkerhet, användarnamn, username, hack, kapad identitet, identitetsstöld (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Börja 2018 med att fixa dina lösenord!

  1. Björn-Inge LindbladBjörn-Inge Lindblad

    Låter bra. Men vad händer om LastPass blir hackat och man kommer över lösenord? Har ju hänt andra. Hur vet man att ingen anställd hos dem har access till den lagrade informationen, samt i vilket land lagras uppgifter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *