Så tar du bort autostartande program

Håller du din dator fri från virus och spyware, är den vanligaste orsaken till långsamma uppstarter och en slö dator alla de autostartande program som legitima installationer lägger till. Så här tar du bort dem!

Autostartande program är sällan farliga, men eftersom så många programvaror installerar små verktyg som alltid startar tillsammans med Windows, blir de tillsammans tämligen krävande. Program som QuickTime, iTunes, WinAmp, Photoshop, Microsoft Office, WinZip och många fler sysslar med det här.

Dessa autostartande program är till för att göra att huvudprogrammet startar snabbare. De kan även hålla koll på uppdateringar och dylikt. Om du inte använder programmet ifråga varje dag, finns det sällan skäl att köra dessa verktyg.

Gratisprogrammet Autoruns

Det enklaste sättet att få bukt på dessa program är att ta bort dem från Windowsregistret och de poster som innehåller just applikationer som ska startas tillsammans med Windows. Du kan göra det här via Systemkonfiguration – välj Start -> Kör och skriv ”msconfig” och välj fliken Autostart.

Autostartande program

Ett bättre alternativ är emellertid gratisprogrammet Autoruns, som kommer från Microsoft själva. Autoruns kan vid en första anblick vara en smula skrämmande för nybörjaren. Och känner du dig inte säker på det, ska du inte pilla med det. Felaktiga val kan ställa till det.

Välj fliken Logon för att hitta de program som startar automatiskt. Du kan kryssa av dem du inte vill ska köras, och om du ångrar dig kan du starta Autoruns igen och återkryssa det. Om du är osäker på något program kan du högerklicka och välja Search online.

Autoruns, snabbare dator

Program som ska vara kvar

Några program du ska ha kvar är antivirus, brandvägg och eventuellt drivrutiner för exempelvis styrplatta. Därutöver kanske du har extraprogram för att hantera trådlösa nätverk och liknande. Om du har en bärbar dator kan du vara säker på att datortillverkaren lagt in en massa egna applikationer här.

På min bärbara HP fanns absurt många HP-applikationer för extramenyer, hantering av trådlösa nätverk (vilket är rätt meningslöst eftersom Windows 7 hanterar detta utmärkt), speciella hjälp- och uppdateringsverktyg. Just uppdateringsprogrammet kan dock vara en bra idé att ha kvar, eftersom du då kan vara säker på att din dator alltid ha de senaste drivrutinerna för hårdvaran.

Fler tips för snabbare dator:

Taggar: Autoruns, msconfig, autostartande program, snabbare dator, slö dator, trimma dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så tar du bort autostartande program

  1. Pingback: Gratis Autostartshantering – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *