Så installerar du Windows 7 från ett usb-minne

Windows 7 är enligt mitt tycke den bästa Windows-versionen sedan Windows XP och har du inte uppgraderat till det ännu är det hög tid. Så här gör du för att installera Windows 7 på din dator från ett usb-minne.

En hel del datorer säljs numera utan dvd-läsare vilket gör att det kan vara lite knepigt att lyckas uppgradera sin dator till Windows 7 om det sitter en äldre Windows-version i maskinen. För att uppgradera datorn till Windows utan att använda en dvd-läsare behöver man följande:

  • En dator försedd med dvd-läsare och Windows Vista eller Windows 7
  • En installationsskiva för Windows 7
  • Ett usb-minne på minst 4 GB.

Kontrollera stöd för usb-start

Datorn som Windows 7 ska installeras på måste dessutom kunna startas ifrån ett usb-minne. För att kontrollera om så är fallet så ger man sig in i datorns BIOS, där man under uppstartsmenyn ska kunna välja removable device i uppstartsprioriteringen. Denna ska isåfall också ställas in som den första enhet som datorn försöker starta upp ifrån.

Formatera usb-minnet

När väl den dator som systemet ska installeras på är inställd för att kunna starta från usb-minne är det dags att formatera usb-minnet. Koppla in usb-minnet till datorn och starta sedan en kommandoprompt med administratörsrättigheter. Observera att det inte fungerar att använda Windows XP för det här, eftersom DISKPART-verktyget inte har stöd för usb-flash-minnen.

Klicka på Start, Alla program, Tillbehör och högerklicka sedan på Kommandotolken och välj Kör som administratör.

Efter det måste man ta reda på vilket nummer som usb-minnet som ska formateras har. Det ordnar man genom att skriva följande kommandon i kommandotolken:

diskpart

list disk

Under Disk nr kommer sedan numret stå för de anslutna diskarna till datorn. Kom ihåg numret till usb-minnet som ska formateras. Efter det ska följande kommandon matas in i kommandoprompten, siffran 1 motsvarar här det nummer som den aktuella usb-disken har:

select disk 1

clean

create partition primary

select partition 1

active

format fs=ntfs quick

assign

exit

Gör minnet klart att boota ifrån

Nu är minnet formaterat som det ska och då återstår att göra så att datorn kan starta ifrån det. Sätt först in installationsskivan för Windows 7 i datorns dvd-läsare och gå sedan tillbaka till kommandotolken som vi nyss använde för att formatera minnet.

Ställ kommandotolken på dvd-skivan och bläddra sedan till mappen boot på skivan genom att skriva in följande, där d: motsvarar enhetsbeteckningen för skivan:

d:

cd boot

I den här mappen ligger nämligen ett textbaserat verktyg som heter BOOTSECT och som gör att man kan göra usb-minnen klara att starta ifrån.  Skriv in följande kommando:

bootsect /nt60 e:

I raden ovan motsvarar e: den enhetsbeteckning som det aktuella usb-minnet har. Om allt går som det ska är det sedan dags att kopiera installationsfilerna från Windows 7-skivan till usb-minnet.

Kopiera installationsfilerna till usb-minnet

Den här delen av processen är inte särskilt komplicerad. Öppna Utforskaren, bläddra till dvd-enheten, markera allt med CTRL + A, kopiera allt med CTRL+C, bläddra till usb-minnet och klistra in allt med CTRL+V.

Starta datorn från USB-minnet och installera

Nu är usb-minnet färdigt att använda för att installera Windows ifrån. Koppla in minnet till den dator som Windows 7 ska installeras på och sätt igång den. Installationsprogrammet för Windows 7 kommer då att generera texten “Tryck ner valfri tangent om du vill starta med cd- eller dvd-skivan”.

Efter det är det bara att följa instruktionerna på skärmen och installera Windows 7 på samma sätt som om det hade varit en dvd-skiva man installerat det ifrån.

Verktyg från Microsoft

Vill man inte göra allting manuellt så har Microsoft även släppt ett eget verktyg för att skapa ett bootningsbart usb-minne för Windows 7-installationen om man har en iso-fil med installationsfilerna.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Windows 7, usb-minne, Installationsguide, Installera Windows från usb-minne (Intressant?)

3 Replies to “Så installerar du Windows 7 från ett usb-minne”

  1. “För att uppgradera datorn till Windows utan att använda en dvd-läsare behöver man följande:En dator försedd med dvd-läsare och Windows Vista eller Windows 7En installationsskiva för Windows 7Ett usb-minne på minst 4 GB.”Konstigt att man behöver en DVD-läsare när artikeln är om att man inte har DVD-läsare!!!!!!!!!

  2. Pingback: Så installerar du Windows 7 från ett usb-minne » The Blog of Blogs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*