Så fixar du filer låsta av andra program

Filen kan inte raderas, eftersom den används av ett annat program. Känner du till det felmeddelandet? Det gör säkert alla som använder Windows. Så här kommer du runt det!

Problemet är egentligen inget problem utan har med säkerhet att göra. Du kan inte kunna radera filer som används av andra program, eftersom det skulle ställa till det för programmen ifråga. När ett program öppnar en fil, exempelvis ett textdokument, låses filen som regel för att bara aktuellt program ska kunna ändra i filens innehåll; vilket innefattar radering.

Ett vanligt tillfälle när detta felmeddelanden kommer upp, är när du försöker att radera en film-fil (exempelvis AVI). I dessa fall är det faktiskt Windows självt som ställer till det.

Filen används, kan ej radera

I och med att du öppnar mappen med filen, kommer Windows att läsa igenom film-filen för att bland annat skapa en förhandsgranskning – ikonen byts till exempel som regel till en stillbild från filmen. Eftersom filmer är rätt tunga filer tar det här tid.

Unlocker låser upp gratis

Det bästa sättet att lösa problemet med att du inte kan radera en fil på grund av att den används, är givetvis att stänga ner programmet som använder filen. Men om det inte är möjligt, kan du använda dig av gratisprogrammet Unlocker.

Unlocker är freeware och kan användas gratis. Det finansieras emellertid med reklam, så när du installera det, glöm inte att kryssa bort alla frågor om installation av verktygsfält och reklamlänkar.

Lås upp låsta filer

Att använda programmet är enkelt. Du startar Unlocker och bläddrar fram till den fil du vill låsa upp. Därefter väljer du bara Lås upp för att byta kopplingen. När det är gjort kan du prova att radera filen igen. Det ska nu fungera.

På min blogg hittar du fler smarta gratisprogram.

Taggar: Unlocker, låst fil, fil, Windows, säkerhet, freeware, gratisprogram, Windowstips (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *