Använd din laptop i solen

Sommar och sol och jobb med laptopen på stranden. Eller? Att använda en bärbar dator eller en surfplatta i starkt solljus är faktiskt inte särskilt lätt alls i praktiken. PC Online tar en titt på några lösningar för att jobba med sin laptop i solen.

Sommaren är här med sol, värme och bad och som frilansande journalist lockas man förstås av tanken att kunna sitta utomhus och skriva på laptopen. Har man någon gång försökt sig på det här i sommartid så vet man dock att det är väldigt svårt – det går nämligen oftast inte att se särskilt mycket på skärmen när solen skiner på den.

Matta skärmar

Platta skärmar av matt typ fungerar bättre i starkt ljus än vad skärmar av glansig typ gör. Därför är det bättre att köpa en dator med matt skärm om man vet med sig att man kommer använda den en del utomhus, även om många tycker att bilden rent generellt är lite sämre på matta skärmar. Datormodeller med matta skärmar finns i de flesta tillverkares sorti.

Genom en enkel sökning på till exempel Prisjakt, där man markerar matt skärm som ett alternativ, får man en bra överblick över vilka modeller som finns att välja mellan. Man kan även sätta på ett skärmfilter som förvandlar en glansig skärm till en matt. Prislappen för skärmfilter ligger på ungefär 300 kronor och uppåt beroende på skärmstorlek.

En matt skärm är dock föga till hjälp om man sitter helt oskyddat i solen. Har man solen framför skärmen istället för bakom underlättar det lite, men att sitta skuggat är ändå helt klart att föredra.

Laptop Burka

Har man ingen skugga att tillgå finns det en del färdigpaketerade lösningar på det här. Laptop Burka, till exempel, är ett bärbart litet ställ som man kan ta med sig och  sätta sig med för att få skugga till sin bärbara dator. Tyvärr så är det nog så pass pinsamt att slita fram en sådan här ställning när man befinner sig bland folk, så även om det fixar skuggan är det nog högst tveksamt om man vill släpa med sig en Laptop Burka till stranden.

Laptop Compubody Sock är en annan om möjligt ännu mer löjligt pinsam lösning. Det handlar om en ett hemmastickat klädesplagg för att få skugga till sin laptop.

Vill man inte spendera pengar på löjliga skugglösningar kan man förstås alltid ta en vanlig badhanduk eller en filt och sätta sig under. Det ser långt ifrån coolt ut och resultatet är tveksamt, men det ger iallafall en viss skugga åt datorn.

Läs mer

Köp skärmfilter här

Bärbara datorer med matta skärmar på Prisjakt

Laptop Burka – bärbart solskydd

Compubody Sock – hemmastickat solkydd

Taggar: solfilter, skärmfilter, laptop i solen, laptop burka, arbeta utomhus (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *