Säkerhet

Ransomware: Farlig kod låser din dator och begär pengar

När säkerhetsexperter får bedöma vad som kommer att vara stora hot under 2014, hamnar så kallad ransomware högt upp på listan. Cryptolocker och polis-trojanen är två vanliga exempel på farlig kod som på olika sätt spärrar din tillgång till datorn och begär att du betalar en lösensumma.

IDG har bett säkerhetsexperterna David Jacoby från Kaspersky och Johan Jarl från F-Secure att lista de tre största hotbilderna som finns inom farlig kod, och på förstaplatsen nämns polis-trojanen som spärrar din tillgång till internet, följt av Cryptolocker, en trojan som krypterar data på din hårddisk.

Bägge trojanerna kräver att den drabbade användaren betalar en lösensumma för att återfå tillgången till Internet respektive filerna. Denna typ av trojaner kallas för ransomware.

Nyligen hittades ett nytt ransomware vid namn Linkup, som liksom polis-trojanen spärrar åtkomsten till Internet. Genom att ändra i datorns inställningar för DNS pekar trojanen om all webbtrafik till en speciell webbsida som påstår sig tillhöra polisen eller, i fallet med Linkin, Council of Europe.

Cryptolocker krypterar dina filer

Cyberbrottslingarna bakom trojanerna försöker lura användare med infekterade datorer att deras datorer har blivit spärrade på grund av något brott, och att man ska betala böter för att få tillbaka tillgången till Internet. Det är garanterat tyvärr många som faller för det här.

Cryptolocker

När det gäller polis-trojanen och Linkin går det att lösa problemet genom att ta bort dem, men Cryptolocker är desto värre. Om din dator blivit infekterad av Cryptolocker, och trojanen har krypterat filer, går det inte att göra så mycket. För att dekryptera filerna blir du tvungen att betala lösensumman.

Den enda lösningen att komma runt Cryptolocker är om du har säkerhetskopior på dina filer, så att du kan återställa dem via dessa. I sådana här fall är det viktigt att din backup-enhet inte är konstant ansluten till datorn, för då finns risken att även dessa filer krypteras.

Cryptolocker sprids mest i en bifogad fil via e-post. Mejlet innehåller en zip-fil, som i sin tur innehåller en fil som ser ut att vara en PDF. Det är dock ingen PDF utan en körbar fil, och kör du den infekterar du din dator.

För att skydda dig mot den här typen av angrepp gäller vanliga regler; ha ett bra och uppdaterat antivirusprogram, som även skannar inkommande e-post efter skadlig kod:

Den här artikeln är en del i en serie där PCOnline förklarar olika typer av farlig kod och hot på Internet. Tidigare har vi publicerat följande artiklar:

Taggar: ransomware, säkerhet, antivirus, farlig kod, Cryptolocker, polis-trojan, trojan, virus (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Ransomware: Farlig kod låser din dator och begär pengar

  1. Ola

    Rekommenderar varmt Emsisoft. Sopade mattan med övriga antivirus i senaste Virus Bulletin testet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *