Programmen som gratis stoppar farliga länkar

Det har blivit väldigt populärt bland cyberkriminella att använda sig av sociala nätverk för att sprida länkar till virusinfekterade eller på annat sätt skadliga webbsajter. För att skydda sig gäller det att vara kritisk, men det finns också program som hjälper dig att stoppa sajterna.

Cyberskurkar använder idag så kallad social engineering för att sprida sin farliga kod. Det går ut på att lura användare till att klicka på länkar, aktivera Facebook-appar som skickar spam, ladda ner virusinfekterade program eller falska säkerhetsprogram.

Det är svårt för antivirus och andra säkerhetsprogram att stoppa allt sådant här, eftersom den felande länken inte finns i systemet, utan är användaren. Därför är det väldigt viktigt att man idag inte klickar på vad som helst, även om det är länkar som ser ut att komma från vänner på Facebook, Twitter eller andra sociala nätverk. Det är inte alls säkert att personen har skickat meddelandet. Var källkritisk!

stoppa-farliga-webbsidor

Programmen som stoppar farliga sajter

Som ett komplement till kritiskt tänkande är det en god idé att installera ett program som stoppar och varnar för farliga webbsidor. Det finns en hel uppsjö av alternativ, och de fungerar ungefär på samma sätt. Programmen integrerar sig i webbläsaren och håller koll på länkar.

När du klickar på en länk, skickas länken först till en säkerhetserver där den kontrolleras mot en databas för att se om den är legitim eller om den markerats som farlig. Skulle den vara farlig, skickas ett meddelande tillbaka till webbläsaren som istället för att skicka dig vidare till sajten visar ett varningsmeddelande.

Jag har testat en mängd sådana här verktyg, och jag tycker inte att de någonsin dragit ner på hastigheten. Uppslaget mot säkerhetservern går blixtsnabbt, så du behöver inte oroa dig för väntetid.

En del av verktygen kan också skanna igenom sökresutlat på exempelvis Google, och markera alla länkarna med en ikon som beskriver sajtens status; ofarlig, olämplig,direkt farlig eller icke kontrollerad.

Gå till nästa sida för att läsa om programmen!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Programmen som gratis stoppar farliga länkar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *