Photoshoptips: Räta upp digitalfoto

      1 kommentar till Photoshoptips: Räta upp digitalfoto

Det är lätt hänt att digitalkameran lutar en smula när du fotograferar. Och visst gör det inget om objekt lutar, men någonstans vill du helst ha en rak linje!

Med Photoshop gör det inget om digitalfotot har blivit en smula snett. Du kan enkelt räta upp objektet i bilden genom att använda Linjal-verktyget. Det hittar du i verktygslådan, eller kan du välja Analys -> Linjal för att aktivera verktyget.

Foton ser betydligt proffsigare ut om du har en rak linje någonstans. Om du inte medvetet tagit bilden från ett annorlunda perspektiv, tenderar foton att kännas rätt amatörmässiga om exempelvis horisonten över havet lutar till vänster, eller om Kaknästornet ser ut som lutande tornet i Pisa.

photoshop-rata-upp-1

När du har aktiverat Linjal-verktyget använder du det för att dra en linje längst med den kant som du vill räta upp. I exemplet har jag dragit linjen längst med väggen på kvarnen.

photoshop-rata-upp-2

Därefter klickar du Räta upp. Nu kommer linjen du drog att rätas upp och bilden anpassar sig efter detta. Kvarnen på bilden kommer sålunda att bli rak och fotot känns lite bättre!

photoshop-rata-upp-3
image-2072

Svårare än så är det inte att fixa en bild. Värt att känna till är att bilden beskärs efter att den roterats. Det gör att delar av kanterna försvinner. Det går naturligtvis inte att komma undan.

Taggar: Photoshop, Photoshop-tips, tips, bildredigering, bildbehandling, digitalfoto, räta upp (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Photoshoptips: Räta upp digitalfoto

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *