Överklockning

Vad är egentligen överklockning för något?

Har du läst om överklockning och undrar vad det är för något? För den ovane kanske det känns som något väldigt avancerat, men det är egentligen allt för komplicerat. Helt riskfritt är det dock inte. Så var försiktig om du vill prova!

När du köper en ny dator är processorn inställd på standardhastigheten, som mäts i GHz eller MHz. Överklockning innebär att du tvingar processorn att arbeta i högre klockhastighet. Det innebär att den kommer att arbeta snabbare, men det betyder också att den genererar mer värme än vanligt. Därför är det viktigt att processorn får bra kylning.

Entusiaster som tävlar i att överklocka tvingar upp sina processorer i extrema hastigheter, vilket då kräver lika extrema kylanordningar. Då räcker det inte med fungerande fläktar, utan ofta använder man sig av vattenkylning och andra lösningar. SweClockers är en bra sajt för dig som vill veta mer.

Överklockning och kylning

Överklocka processorPå grund av värmeutväxlingen lämpar sig inte överklockning på bärbara datorer, av uppenbara skäl – de erbjuder inte så stora möjligheter när det gäller extra kylning. Du bör ha en stationär dator med rejält chassi som har plats för ordentliga fläktar och kylflänsar.

Det finns flera olika sätt att överklocka men principen är densamma. Du ökar antingen klockfrekvensen till processorn eller dess multiplikator. Själva processorns klockhastighet är summan av klockfrekvensen till processorn och multiplikatorn. Genom att öka någon av dem uppnår du överklockning och tvingar därmed processorn att arbeta snabbare.

Dessa två parametrar kan du justera via olika program, alternativt direkt via BIOS-inställningarna som du når genom att trycka på en knapp när du startar upp datorn (det brukar vara [Del] eller en [F]-knapp – det står vid uppstarten, till exempel; “BIOS Setup, press Delete”).

Förutom att processorn kommer att avge mer värme efter överklockningen finns det andra nackdelar. Dels kommer inte garantin att gälla om du bränner processorn. Värmen gör också att komponenter i närheten av processorn också blir varmare. Den högre frekvensen kräver också mer ström, och överklockning sliter mer på processorn.

Överklockning för entusiaster

Överklockning och kylningMed det sagt är överklockning en stor hobby bland många entusiaster. Gillar du att pilla med hårdvara och lära dig förstå hur datorn fungerar, kommer du säkert att tycka överklockning är roligt. Om du är nybörjare bör du förmodligen leka med en dator som du har råd att bli av med, om något går åt skogen.

Tänk på att överklocka med försiktighet. Gå i små steg för att testa hur det går, och efter varje överklockning håller du koll på temperaturen efter att ha använt datorn i ett tag. Om allt flyter på bra och temperaturen håller sig hanterbart, kan du överklocka mer. Du kan använda gratisprogrammet Speccy för att hålla koll på temperaturen.

Om temperaturen däremot börjar skena, är det dags att försöka kyla ner processorn på något sätt. Det enklaste är att se över kylningen av datorn. Börja med att kontrollera din befintliga kylning – alltså fläktar och kylflänsar. Är det dammfria och fungerar ordentligt? Och fungerar det med luftgenomströmningen så att kall luft blåses in samtidigt som varm luft blåses ut.

Du kan behöva bättre fläktar, och sådana kan du köpa hos olika elektronikåterförsäljare. Kjell & Co har ett bra utbud, till exempel.

Läs vidare:

Taggar: överklockning, överklocka, CPU, processor, dator, hårdvara, snabbare dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *